V Přerově narazil kamion do domu, 87 lidí bylo evakuováno

Přerov - Nákladní auto narazilo dnes po poledni v Přerově do domu u autobusového nádraží a začalo hořet. Část domu se zřítila. Hasiči z auta vyprostili těžce zraněného řidiče. Během zásahu bylo evakuováno 87 lidí, řekl krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. První odhady škod hovoří o třech milionech korun.

Auto narazilo do domu na rohu Kramářovy a Čechovy ulice. Hasiči nejprve vyprostili ve voze zaklíněného řidiče, poté vytáhli ze sutin kamion a uhasili požár. „Řidič i přes velké bolesti komunikoval s hasiči. Po celou dobu jeho záchrany hrozilo rozhoření nákladního vozidla i možný výbuch plynu po proražení přípojky před domem,“ uvedl Hošák. Při průzkumu hasiči vyloučili přítomnost lidí v sutinách, nikoho neobjevili ani kynologové. Kvůli hrozbě výbuchu však evakuovali 87 lidí. Sedm jich bylo přímo ze zasaženého domu, ostatní se nacházeli v okolních objektech.

Odstraňování suti hasiči ukončili po 19:00 na základě rozhodnutí statika a dalších pracovníků stavebního úřadu. Těžká technika byla odvolána.

Nehoda v Přerově
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Podle přerovské policejní mluvčí Ireny Urbánkové kamion z nezjištěných příčin přejel do protisměru. „Následně vyjel mimo komunikaci, kde čelně narazil do budovy. Následkem nárazu došlo ke zřícení části čelní stěny budovy a prolomení části stropu,“ uvedla mluvčí. „Polovina domu je staticky narušena, strop mezi prvním a druhým podlažím se zřítil. Nad druhým podlažím je narušen a zčásti se bude muset strhnout. Půda je nedotčena. Celý dům se nebude muset bourat,“ řekl vedoucí stavebního úřadu přerovského magistrátu Jiří Just. V dvoupodlažním objektu byl ve spodní části obchod. Podle Justa prodavačky stačily utéct do zadní části domu.

Za volantem byl devětačtyřicetiletý muž. „Muž utrpěl těžká zranění. Podle prvotních informací má popáleniny na dolních končetinách a zádech, vrtulník ho přepravil do Ostravy na tamní popáleninové centrum,“ řekl náměstek ředitele ZZS Olomouckého kraje Jan Weinberg.

Pro motoristy byla uzavřena Husova i Nádražní ulice. Dopravu přes den řídili policisté, tvořily se kolony. Příčiny nehody se stále vyšetřují.

Kamion narazil do domu v Olomouckém kraji například také loni v Mohelnici na Šumpersku. Při sjezdu z kopce vozu selhaly brzdy, do domu vjel celou přední částí kabiny. Řidič se vážně zranil.