Liberecké sdružení proti hazardu si půjčilo od zábavního centra

Liberec - Jedno z největších ekologických občanských sdružení Čmelák se sídlem v Liberci má problémy kvůli financím z hazardu. Sdružení, v jehož čele stojí liberecký exprimátor a zastupitel Jan Korytář, si půjčilo peníze od největší hazardní společnosti ve městě. Korytář i se svým sdružením přitom patří k největším aktivistům v boji za radikální omezení hazardu v Liberci. Někteří zastupitelé mluví o možném střetu zájmů. Sám Korytář ale kritiku odmítá.

Občanské sdružení Čmelák se stalo základnou pro politické uskupení Změna pro Liberec. Jeho hlavní představitel Jan Korytář vede v posledních měsících ostrou kampaň proti hazardu. „Tady v České republice je situace ohledně hazardu zcela nezvládnutá, ten hazard se zcela jednoznačně vymkl kontrole,“ tvrdil opakovaně. Na činnost svého sdružení si ale půjčoval mimo jiné od společnosti, která má s hazardem co do činění. Hnutí Čmelák má dokonce odkaz na internetové stránky s peticí za omezení hazardu.

Česká televize má ale k dispozici úvěrové smlouvy, podle kterých firma Centrum Babylon, provozující mimo jiné výherní automaty, půjčila v minulých třech letech Čmeláku celkem 1 milion korun. O této půjčce do tohoto týdne sdružení na veřejnosti mlčelo.  

Někteří liberečtí zastupitelé nyní požadují prošetření, zda Korytář není ve střetu zájmů. Prý sám nic nezmínil, když se o hazardu na zastupitelstvu jednalo. Korytář ale tvrdí, že šlo o peníze na rozjetí evropských projektů a zmíněné půjčky prý už byly splaceny. Podle zástupců Transparency International ale pozdější snahy o kompenzaci ze strany poskytovatelů nelze nikdy vyloučit.

Jan Korytář:

 „Jsou to standardní půjčky, která mají normální úroky. Není tam nic, co by vytvářelo nějaký nadstandardní vztah mezi námi a Centrem Babylon.“

Sám liberecký exprimátor Korytář se hájí tím, že kauzy proti němu jsou odplatou za to, že právě v Liberci poukazoval na korupci. Policie několikrát jeho aktivity prošetřovala, ale nikdy nedospěla k závěru, že by spáchal trestný čin.

Financování boje proti hazardu v Liberci (zdroj: ČT24)