Bílá tygřice v Liberci porodila mláďata, vzorně se o ně stará

Liberec – Tři mláďata porodila samice vzácného bílého tygra v liberecké zoologické zahradě. Chovatelé doufají, že se úspěšně porozená mláďata podaří také odchovat – to se v Liberci povedlo naposled před deseti lety. Naopak poslední pokusy úspěšné nebyly a mláďata uhynula. Chování samice však podle mluvčího liberecké zoo Ivana Langra dává nadějí, že se tentokrát odchov podaří.

Mláďata, která čtyřletá samice Surya Bára porodila v neděli ráno, zatím návštěvníci zahrady na vlastní oči nespatří. Chovatelé uzavřeli celý pavilon šelem – to se týká i dalších zvířat, která musí pobývat ve venkovních výbězích.

Návštěvníci ale budou moci dění v nové rodině bílých tygrů sledovat na obrazovce. „Do středy chceme do jedné venkovní ubikace v pavilonu šelem nebo v blízkém okolí umístit televizní obrazovku, která bude on-line přenášet dění v porodnici,“ uvedl mluvčí Langr. Sestřih záběrů tří kamer je možné sledovat také na facebookové stránce věnované libereckým bílým tygrům. Lidé mohou zatím navrhovat mláďatům jména, až do konce srpna lze návrhy posílat na e-mailovou adresu marketing@zooliberec.cz. „Chceme tři jména mužská a tři ženská, protože pohlaví tygříků neznáme,“ podotkl mluvčí.

Matka se podle mluvčího o mláďata řádně stará. „Všechna mláďata Surya nejprve olízala, poté jim dala pít mléko a nehnula se od nich ani na krok. Mláďata jsou dosud slepá, vidět by měla začít asi kolem dvou až tří týdnů. Pohlaví malých tygrů se dozvíme do devíti týdnů, kdy nastane čas očkování, čipování a vážení,“ řekl Ivan Langr.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Samice Surya Bára neporodila poprvé. Už loni v říjnu porodila tři mláďata, o potomky se ale jako prvorodička nestarala a malí tygři uhynuli. Chovatelé se tehdy rozhodli do porodu nezasahovat a nechat samici mateřsky dospět. „Nedělní porod potvrzuje, že to byla správná cesta,“ konstatoval mluvčí zoo.

Bílých tygrů žije na celém světě jen několik desítek. Šelmy pocházejí z Indie a jejich bílé zbarvení je dáno částečným albinismem. První zmínka o nich pochází z roku 1951. Liberecká zoo je začala chovat v roce 1994, kdy získala chovný pár ze švédské zoo v Eskilstuně. Dosud k nejvýznamnější události došlo v roce 2002, kdy se narodila mláďata Achilles, Afrodita a Artemis. Všechna se v minulých letech odstěhovala, jejich matku zabili před třemi lety lvi, kteří pronikli do tygřího výběhu. V současnosti je v Liberci vedle Suryi Báry a mláďat ještě jejich otec, sedmiletý Paris.