Lapidárium náměšťského zámku skýtá azyl sochařským skvostům

Náměšť nad Oslavou – Letní speciál Událostí v regionech o tajemstvích českých depozitářů tentokrát nahlédl do lapidária v Náměšti nad Oslavou. Návštěvníkům zdejšího zámku se sklepní místnost běžně neotvírá, tzv. Luteránka ukrývá lapidárium s originály soch z náměšťského mostu.

Říká se mu moravský Karlův most, hned po nejslavnějším mostu v Praze je ten náměšťský největším mostem s nejbohatší sochařskou výzdobou. Bez úhony zatím přečkal všechny povodně, druhou světovou válku i dopravní nápor konce 20. století, unikát z něj činí jeho bohatá sochařská výzdoba. Od roku 1991 ale most zdobí jen betonové kopie, stačilo 20 let, aby se na nich podepsali vandalové i zub času.

„Každý originál je lepší než kopie, ne že by to bylo na něm na první pohled poznat, ale máte možnost podívat se na ten kus kamene, který Josef Winterhalder starší držel v ruce v 18. století,“ říká kastelán náměšťského zámku Marek Buš. Původní kamenné postavy z první poloviny 18. století odpočívají už přes 20 let v lapidáriu náměšťského zámku. Tady na ně nemohou povětrnostní vlivy ani vandalové a zatím se k nim nedostanou ani návštěvníci zámku.

V zámeckých sklepeních fungovala tiskárna, vytiskli zde například první českou gramatiku a slabikář nebo české překlady kancionálů a Nového zákona. Záměrem kastelána je zpřístupnit běžným návštěvníkům zámku i prostory Luteránky, nejprve je ale nutné opravit venkovní terasy a odvlhčit zdivo.

  • Sochy v lapidáriu náměšťského zámku zdroj: ČT24
  • Most se sochami v Náměšti nad Oslavou zdroj: ČT24

Za autora výjimečného souboru soch se původně považoval Josef Winterhalder, často tak bývá i v literatuře označován. Z jeho rukou však mají pocházet pouze 4 sochy archandělů, zbývajících 16 světců zhotovili jiní autoři podle Winterhalderových modelů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)