Zlínem se opět projede historický trolejbus

Zlín – S historickým trolejbusem typu Škoda 9Tr se o prázdninách setkají cestující ve Zlíně. Dopravní společnost chce renovovaný vůz z roku 1979 nasazovat místo jeho modernějších sourozenců na pravidelné spoje, cestujícím tak bude ke svezení stačit i běžná jízdenka. Oproti minulým sezonám bude provoz trolejbusu rozšířen. V provozu bude historický vůz o víkendech a svátcích.

Poprvé vyjede historický zlínský trolejbus na pravidelnou linku ve čtvrtek, v provozu bude do neděle. Cestující se jím svezou na lince 9 mezi centrem města a sídlištěm Jižní Svahy, novinkou budou dva výjezdy denně na linku 10, po které se vůz dostane z Jižních Svahů až na točnu Malenovice-Centro. „Chceme, aby se historický trolejbus postupně objevoval i v jiných částech,“ vysvětlil rozšíření provozu vedoucí dopravního úseku zlínsko-otrokovické dopravní společnosti Pavel Nosálek.

Jízdní řády historického trolejbusu

Pro trolejbus Škoda 9Tr připravila dopravní společnost zvláštní jízdní řád. Vedení podniku ovšem zdůraznilo, že historický vůz je k dispozici pouze jeden. „Kdyby se stalo, že by musel být stažen pro poruchu, nemůže být místo něj nasazen žádný náhradní vůz. Pokud by taková situace nastala a cestující čekali na zastávce marně, aktuální informaci získají na telefonní lince našeho dispečinku 577 271 269,“ uvedl Pavel Nosálek.

Trolejbus Škoda 9Tr je 11 metrů dlouhý a 2,5 metru široký, maximální povolená rychlost je 60 kilometrů v hodině. Tento typ byl zkonstruován již na počátku 60. let, vyráběl se další dvě desetiletí. Dodnes se s jeho zástupci lze setkat v běžném provozu v některých postsovětských zemích. Zlínský vůz byl rekonstruován včetně nátěrů a některých detailů v interiéru do podoby, jak vypadala městská hromadná doprava ve Zlíně a Otrokovicích v 80. letech minulého století.