Vary vyhrály nákladný spor, teď platí další miliony právníkům

Karlovy Vary – Za právní zastupování ve sporu o prodeji Národního domu musí karlovarský magistrát zaplatit 2,5 milionů korun. Jde o další peníze, které musí radnice vydat kvůli nepovedenému prodeji nemovitosti. Od města ji odkoupili manželé Ouřadovi, ale posléze se obrátili na soud - majetek prý nepřevzali ve stavu podle dohody a nemohli v něm podnikat. Kvůli rozvleklému sporu tak Karlovy Vary prodělaly na hodnotě nemovitosti přibližně 30 milionů.

Jedna z nejhodnotnějších budov v centru lázeňského města chátrala přes 10 let a kvůli špatně připravenému prodeji za ni navíc město platí milionové částky. Teď se o svou odměnu hlásí advokátní kancelář, která vyjednala to, aby město získalo svůj majetek zpět. „Každá žalovaná imaginární částka jenom zvyšovala odměny advokátům,“ tvrdí karlovarský zastupitel Milan Rusek.

Manželé Ouřadovi žádali dvě miliardy korun kvůli tomu, že město údajně nepředalo majetek podle dohody a budova tak místo podnikatelského využití chátrala. Podle opozice šlo o přemrštěnou částku, ze které pak město vypočítalo odměnu svému právnímu zástupci. „Ta částka 2 miliard korun rozhodně nebyla fikcí. Byla poměrně pregnantně vyjádřena v žalobě, kterou realizovali manželé Ouřadovi vůči městu Karlovy Vary,“ zmínil advokát Tomáš Ficner.

Bývalý náměstek Tomáš Hybner říká, že jeho předchůdci převedli dům na Ouřadovi dřív, než za něj zaplatili. Na advokátovi pak bylo, aby situaci napravil, což se také podařilo a město spor nakonec po všech peripetiích vyhrálo.

Advokát vysvětluje, že 5 let na případu pracoval celý právní tým s tím, že ve věci proběhlo několik soudních i exekučních sporů. Jemu i městu by prý z případného neúspěchu hrozila finanční rizika. Ficner také říká, že dvoumilionovou odměnu pro právní kancelář spočítal podle tarifů ministerstva spravedlnosti a započítal i slevu. „Jakkoliv s tím mám velký problém, bohužel pokud by pan doktor Ficner přistoupil k žalobě, byl by úspěšný,“ přiznává primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. Peníze by mělo město advokátovi vyplatit v 18 splátkách nejpozději do roku 2013.

Pyrrhovo soudní vítězství (zdroj: ČT24)