Snímky válečného lazaretu jsou pokladem Hrádku u Nechanic

Nechanice - Třetí díl letního seriálu o pokladech českých depozitářů nás zavede na státní zámek Hrádek u Nechanic na Královéhradecku. Tamní depozitář ukrývá vzácné dokumenty, které souvisejí s Prusko-rakouskou válkou z roku 1866. Zámek, který tehdy patřil rodu Harrachů, totiž dočasně sloužil jako válečný lazaret.

Takhle nějak to v červenci 1866 na Královéhradecku vypadalo. Tentokrát se ovšem válčí jenom jako. Krvavou bitvu rakouských a pruských vojáků si pravidelně připomínají členové spolků vojenské historie.

S válkou z roku 1866 je spojován i státní zámek Hrádek u Nechanic. Tamní lazaret připomínají zápisy v zámecké kronice. „Od 3. července do 6. listopadu 1866 choval zámek Hrádek ve svých útrobách 985 zraněných,“ cituje kastelán Ivan Šenk z kroniky.

Dobu, kdy byl na Hrádku dočasně lazaret, zachycují dvě fotografie. Pro památkáře velmi cenné a běžně proto pečlivě ukryté v depozitáři. Na jedné z nich stojí ranění vojáci před asi deset let starým zámkem. „Jsou to první fotografie zdejšího zámeckého areálu. Tenkrát je údajně zakoupil tehdejší správce zámku,“ říká správce depozitáře Petr Nosek.

Další velmi cenný dokument pro památkáře představuje návštěvní kniha zámku. V ní jsou vzkazy a podpisy raněných důstojníků. „Co přesně zápisy obsahují, zatím bohužel nevíme, protože kronika se teprve zpracovává. Je potřeba ji nafotit, aby se zápisy daly zvětšit, protože některé jsou psány velmi drobným písmem,“ vysvětluje Nosek.

Z Hrádku u Nechanic mohou turisté zamířit do nedalekého muzea na Chlumu. Věnuje se výhradně válce z roku 1866.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)