Voskové srdce pro Václava Havla se bortí vedrem - musí do sklepa

Chotyně/Litomyšl - Na voskovém srdci pro Václava Havla - plastice ze svíček, které lidé zapalovali po jeho smrti - se podepsaly tropické teploty. Více než dvoutunové dílo mělo až do samého závěru provázet festival Smetanova Litomyšl. Vlivem horka se ale začalo bortit, proto ho autoři začali rozebírat. Další výstava teď plastiku čeká v chladnějším prostředí ve sklepení hradu Grabštejn.

Plastika vytvořená umělci Romanem Švejdou a Lukášem Gavlovským ze zbytků svíček, které lidé nosili na různá místa po smrti bývalého prezidenta, proto musí předčasně opustit Litomyšl. Voskové srdce je od začátku června na nádvoří bývalého pivovaru v Litomyšli, kde mělo podle původních plánů zůstat až do závěrečného koncertu Smetanovy Litomyšle v neděli 8. července.

„Dělali jsme všechno pro to, aby mohlo srdce zůstat na nádvoří až do neděle, instalovali jsme tam i klimatizační jednotku. Srdce ale v těch vedrech změklo, ztrácí tvar a bortí se,“ vysvětluje Lukáš Gavlovský.

Z chladných sklepů grabštejnských na pražskou Ruzyni?

Výtvarníci ho proto musí rozebrat a odvézt. Cenný náklad zamíří na hrad Grabštejn do tamních chladných sklepů, kde bude plastika ve stálé teplotě a ani tropická vedra jí neublíží. Nejprve bude ale třeba umístit jednotlivé části do dočasného úložiště a teprve v neděli ho začnou výtvarníci restaurovat a znovu skládat v hradních sklepích.

Jak dlouho srdce na hradě zůstane, není zatím podle Gavlovského rozhodnuto. „Určitě to bude nejméně do benefičního koncertu, který se na hradě uskuteční 18. srpna,“ ujistil výtvarník. Není podle něj ale vyloučeno, že voskové srdce zůstane v chladných sklepích grabštejnských mnohem déle.

Přestěhovat by se pak totiž mělo zřejmě na pražské letiště v Ruzyni, nejprve ale bude podle Gavlovského třeba pro něj prostor připravit. Gavlovský a Švejda zvolili pro svou plastiku tvar otevřeného srdce, do kterého lze vstoupit. Grabštejn bude teprve třetím místem po Praze a Litomyšli, kde bude dva metry vysoké a 2 300 kilogramů vážící voskové srdce vystaveno.

Voskové srdce pro Václava Havla
Zdroj: ČT24