Karviná žádá o dotaci pro novou průmyslovu zónu

Karviná – Radnice Karviné má nový recept na snížení nezaměstnanosti – pro realizaci zbrusu nové průmyslové zóny na kraji města ale potřebuje od státu bezmála 250 milionů korun. Stávající výstavbu totiž ohrožuje plánovaná těžba, kterou město po složitých diskuzích povolilo. Ministerstvo financí ale tvrdí, že na vybudování nového místa pro podnikatele nemá peníze. Podpory ve snaze získat peníze se naopak Karviné dostalo od resortu průmyslu a obchodu a u vedení kraje. O tom, zda se město požadované dotace dočká, má nakonec rozhodnout vláda.

Tisíce lidí bez práce přiměly radnici Karviné připravit novou pobídku pro investory a podnikatele. Ti by měli přinést nová pracovní místa. Nový průmyslový areál by měl stát bezmála čtvrt miliardy, město však na něj peníze nemá a žádá o ně stát. Ministerstvo je prozatím k návrhu zdrženlivé. „My tvrdíme: jsou zde jiné priority, mimo jiné krytí deficitu důchodového účtu a odstraňování ekologických škod i v Moravskoslezském kraji,“ uvedl Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva.

Karviná vytvořila nový projekt poté, co stávající průmyslovou zónu začala ohrožovat plánovaná těžba. Město s ní s výhradami souhlasilo, což kritizovali podnikatelé, kteří zde zaměstnávají více než tisíc lidí. V případě těžby by totiž v některých místech došlo k poklesům země až o sedm metrů a zdejší podnikatelé se nechtějí daleko stěhovat. „Všichni měli spoustu připomínek, jediné město Karviná napsalo, že souhlasí,“ tvrdí nájemce průmyslové zóny Jiří Kotas. Konečné rozhodnutí, ke kterému vzhlížejí nejen karvinští zastupitelé, ale také místní podnikatelé, tak bude mít zřejmě vládní kabinet.

Karviná žádá o dotaci pro nový areál (zdroj: ČT24)