Torzo hotelu u D1 chátrá už šestnáct let

Jižní Morava - Snad nejznámější stavební torzo na jihu Moravy je stále bez šance na dokončení. Stavba hotelu u brněnské dálnice se zastavila v roce 1996 kvůli sporům o vlastnictví. Jeden rozsudek už určil, kdo je majitelem. Odvolací řízení se ale vleče další dva roky a stavba dál hyzdí okolí Brna.

Nedostavěný hotel chátrá už šestnáctý rok. Smutné memento smělých podnikatelských plánů devadesátých let zná každý řidič cestující po D1 kolem Brna. Už předloni přitom u soudu zaznělo, komu hrubá stavba patří. „Určuje se, že vlastníkem v katastrálním území Popůvky je žalobce,“ řekl na konci roku 2010 soudce okresního soudu Ondřej Přidal.

Kvůli odvolání jedné ze stran se ale spor nadále protahuje. Právnička nepotvrzeného vlastníka si stěžuje na neúnosnost průtahů. „Žádala jsem soud o dřívější jednání. Soud však nijak nereagoval a škody narůstají,“ uvedla právnička firmy Euresta Eliška Chobolová.

Dokud soud nerozhodne, torzo bude strašit nad dálnicí dál

„Ve věci nastaly nějaké procesní komplikace, spis se musel vracet na soud prvního stupně. Nicméně jednání bude nařízeno už po prázdninách, což je standardní lhůta pro odvolací řízení,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. Dokud soudy pravomocně nerozhodnou, torzo bude strašit dál nad dálnicí. Do té doby do jeho dostavby nikdo neinvestuje.

Svůj boj ale nevzdává ani původní majitel – podnikatel Bedřich Hnilica. Stavbu hotelu rozjel, ale kvůli mnohamilionovým dluhům skončil v konkurzu. Hnilica před kameru nechtěl, mimo záznam ČT řekl, že se stal obětí komplotu a o hotel prý přišel neprávem. Všechny transakce chce po letech znovu vyšetřit. Podal proto trestní oznámení na policii.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)