Sbírka má pomoci vrátit vyhořelou loď na Vranovskou přehradu

Vranovská přehrada - Místo střepů z lahve se šampaňským smuteční věnec - takto netradičně na Vranově pokřtili výletní loď Dyji, která pasažéry po přehradě vozila pouhé dva měsíce. Kousky, které z ní po požáru zbyly, její majitel vystavil v přístavišti coby relikvie. Spolu s pietou za vyhořelou loď však odstartovala sbírka na novou.

Zpráva o požáru nové lodi vyvolala nečekanou vlnu solidarity. Ze symbolického křtu „lodi bez lodi“ se stala benefice. Lidé mohli přispět přímo na místě nebo peníze poslat na zřízené bankovní konto. „Mrzí nás, kolik majitel do opravy lodi investoval času a jak se kvůli tomu zadlužil,“ řekl organizátor sbírky Roman Ministr.

Návrat Dyje však nebude jednoduchý. „Musí se koupit jiná loď, převézt sem, zrenovovat. To nebude v řádech tisíců, ale milionů,“ dodal Ministr. „Fandíme mu, je mladý, má kuráž a myslím, že organizačně to zvládne. Hlavně, aby se to vyšetřilo,“ věří v dobrý konec jedna z účastnic symbolického křtu.

Za neštěstí zřejmě může žhář

Policejní vyšetřování zatím neskončilo, podle našich informací se už ale pracuje s jedinou verzí: loď někdo úmyslně zapálil. Ve zbytcích vraku se totiž našly urychlovače hoření. „Vyšetřovatelé od hasičů možnost technické závady vyloučili a vylučujeme ji i my jakožto posádka lodi,“ tvrdí majitel lodi Martin Balík.

Mezi loďaři se mluví o konkurenčním boji - nebyl by to první případ. Před dvěma měsíci konkurence vyhrožovala smrtí manažerovi firmy, která přivezla novou loď na Lipno. Dyje měla ale daleko složitější osud – než se na Vranovskou přehradu vůbec dostala, musela půl roku čekat odstavená pouhé čtyři kilometry před cílem kvůli chybějícímu povolení ke spuštění na hladinu.

Novou loď chce majitel dovézt opět z Maďarska. Mělo by jít o stejný typ, jako byla Dyje. Informace o stavu sbírky a číslo účtu, na který je možné přispět, zájemci naleznou na internetové adrese www.navratdyje.cz.

Zpráva o požáru lodi vyvolala vlnu solidarity (zdroj: ČT24)