OBRAZEM: V pražských Dejvicích se propadla silnice

Praha - V Praze Dejvicích se před polednem v křižovatce ulic Evropská a Horoměřická propadla silnice, čtyři metry široký propad je pět metrů hluboký. Nikdo nebyl zraněn. Policie případ vyšetřuje kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Uvedla to mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. Podle Metrostavu, který v místě staví metro, propad způsobila porucha na kanalizaci a intenzivní srážky.

Havárie podle firmy nesouvisí se stavbou. Napsal mluvčí firmy František Polák. V Evropské ulici je uzavřen provoz z centra, tramvaje nejezdí vůbec. „V místě propadu na odhaleném půdním horizontu je vidět, že drobné poruchy - poklesy vozovky cca 20 cm - se projevily na této vozovce již několikrát a vozovka byla vyrovnávána přiasfaltováním,“ uvedl Polák.

V místě se v současnosti razil tunel metra pomocí razicího štítu Tonda. „Tunel je stabilní, nejsou na něm patrné žádné deformace, čelo tunelu je více než deset metrů za havarovaným úsekem vozovky,“ dodal Polák. Pokud se nezjistí nějaké další poruchy inženýrských sítí, mohl by být podle Poláka obnoven provoz do týdne. Už dnes začali dělníci propad plombovat.

Podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti

Při havárii nebyl nikdo zraněn. „Naštěstí si toho všimli lidé včas,“ řekla Kropáčová. Díra vzniklá propadem byla podle ní nejprve menší a později se rozšířila. „Kriminalisté v souvislosti s propadem vozovky zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla Kropáčová.

Na místě je kromě policie a zástupců dopravního podniku také městský statik a zástupci firmy Metrostav. Policie díru ohradila páskou a uzavřela automobilovou dopravu po Evropské ulici směrem z centra. Propad poničil i tramvajový ostrůvek, proto je v místě přerušena rovněž tramvajová doprava.

„Žádáme řidiče, aby se cestám přes Evropskou vyhnuli“

Vzhledem k tomu, že jde o frekventovanou komunikaci vedoucí například na ruzyňské letiště, mohou se na místě i kvůli návratu řidičů po volných dnech tvořit fronty. „Žádáme řidiče, aby se, pokud možno, cestám přes Evropskou ulici vyhnuli a zvolili pro své cesty jinou trasu,“ uvedl v tiskovém prohlášení pražský magistrát.

Objížďka vede ulicemi U Dejvického rybníčku, Zavadilova, náměstí Bořislavka, Kladenská, Liberijská a zpět na Evropskou. V úseku Vítězné náměstí - Divoká Šárka je zavedena náhradní autobusová doprava, která stejně jako pravidelné linky jezdí po objízdné trase. Objížďku mohou využít i autobusy meziměstské dopravy. Nákladní automobily nad 3,5 tuny musí místo objet ulicemi Svatovítská, Milady Horákové, Patočkova, Bělohorská, Drnovská a zpět na Evropskou.

Trasa A pražského metra, která nyní končí v jednom směru ve stanici Dejvická, má po prodloužení vést až do Motola. První z nových stanic Červený Vrch má vzniknout právě u křižovatky Evropské a Horoměřické.

V Praze se v minulých letech propadla zem při výstavbě tunelového komplexu Blanka, který rovněž staví Metrostav. Dvakrát se tunel propadl v roce 2008 ve Stromovce, před dvěma lety pak nedaleko od Pražského hradu. Metrostav za to dostal milionovou pokutu od Českého báňského úřadu, dalších asi 9,56 milionu korun zaplatil Praze.

Díra vzniklá propadem
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Propad vozovky v Evropské ulici
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Díra byla nejprve menší a později se rozšířila
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Propad poničil i tramvajový ostrůvek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Nikdo nebyl zraněn
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Vydáno pod