Cheb nepotřebuje realitní firmu, byty opět spravují domovníci

Cheb – Po letech sporů a problémů se radnice Chebu rozhodla vrátit k tradičnímu způsobu přímé správy městských domů. Vypověděla smlouvu realitní kanceláři, o městské byty a nebytové prostory se tak znovu začali starat úředníci z majetkového odboru. Na řádné fungování domů potom dohlížejí takřka zapomenutí domovníci.

Domovníci se začali starat o budovy na chebském sídlišti i v centru. Funkci většinou vykonávají lidé, kteří se o pořádek dobrovolně starali už dříve. Nyní však mají smlouvu s městem. „Starám se o úklid, aby byl pořádek v sušárnách a všude. Řeším s lidmi, když je nějaký problém,“ popsala své úkoly domovnice v panelovém domě se 40 městskými byty Jiřina Heřmanová. Odměnou není domovníkům běžný plat, nýbrž sleva na nájemném – paušálně 500 korun a navíc 50 korun za každou spravovanou bytovou jednotku.

Zavádění domovníků je nejlépe viditelným projevem důrazné změny, kterou Cheb od základu mění správu svých dvou tisícovek bytů a nebytových prostor. Radnice také už zpřísnila nájemní podmínky a především vypověděla smlouvu společnosti, která se dosud o nemovitosti starala. „Myslíme si, že je nejlepší, když si nemovitosti budeme spravovat sami,“ prohlásil místostarosta Tomáš Linda.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Radnice také pro nájemníky i podnikatele provozující nebytové prostory otevřela novou kancelář, kde se sjednávají nájemní smlouvy nebo řeší problémy s neplatiči. Radnice ovšem nemusela kvůli správě bytů navyšovat počet úředníků, starat se o ně budou stávající úředníci z majetkového odboru.

I přes výrazné úspory ale město nebude snižovat nájem. Ten je v průměru 45 korun za metr čtvereční.