Holečkova vila nemá vyhráno, úředníky neobměkčilo ani zastupitelstvo

Pardubice – Podnikatel Miloš Holeček, který si v Pardubicích postavil vilu v místě, kde to územní plán neumožňoval, stále nemá jistotu, že dům nebude stržen. Zastupitelstvo sice po dlouhých sporech schválilo přípravu změny územního plánu, která by stavbu zlegalizovala. Městští úředníci však nadále trvají na její demolici.

Rozhodnutí zastupitelů předpokládá pořízení nového územního plánu, který by umožnil, aby vila Miloše Holečka zůstala stát. Přesto úředníci trvají na tom, aby byla černá stavba odstraněna. „Pan Holeček má termín k dobrovolnému odstranění stavby do 30. září tohoto roku. V případě, že stavbu neodstraní, přistoupí stavební úřad k exekuci,“ uvedl vedoucí pardubického stavebního úřadu Jiří Vopršál.

Změna postupu zastupitelstva, které donedávna rovněž požadovalo demolici, ovšem překvapilo i některé jeho členy. Poukazují na neobvyklý postup schvalování návrhu změny územního plánu. „Je to pro mě tragikomická situace, nevím, jestli zastupitelé vědí, co chtějí,“ poznamenal primátorský náměstek Martin Bílek. Podle tajemníka magistrátu Michala Zítka podal zastupitel Miroslav Baťa návrh pouhých 24 hodin před hlasováním. „Správně by to mělo být týden dopředu a materiál by měl být opatřen stanovisky dotčených odborů města,“ řekl Zítko.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Zastupitel Baťa se přitom netají tím, že ho o prosazení změny územního plánu požádal sám Miloš Holeček. „Vyhověl jsem mu, protože to bylo konzistentní s mým postojem,“ shrnul Miroslav Baťa. Podobným způsobem navrhovali úpravu už dříve jiní zastupitelé, tehdy však neúspěšně.

Rozkol města při postupu proti černé stavbě Miloše Holečka teď budou zkoumat právníci. Ve hře tak zůstávají stále obě varianty – legalizace vily, i její demolice.