České Budějovice otevřely domov pro pacienty s Alzheimerem

České Budějovice - První zařízení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Jihočeském kraji se otevírá v Českých Budějovicích. Do bývalého penzionu v centru města investovala radnice miliony, dům teď nabízí nemocným celkem dvacet lůžek. Za pobyt lidé platí kolem devíti tisíc korun. Zájem ale výrazně převyšuje kapacitu zařízení, další podobné centrum pro 40 lidí chce proto radnice vybudovat do dvou let.

Jen v kraji žije zhruba sedm tisíc lidí s touto chorobou, ústavní péči potřebuje asi pět procent z nich. Lůžka pro ně ale chybějí. Proto radnice tento projekt podpořila. Bývalý penzion koupila za necelých devět milionů korun, rozsáhlá rekonstrukce si vyžádala dalších deset milionů. 

Na dvacítku klientů tu čeká komfortní zařízení a špičková péče, kterou bude nepřetržitě zajišťovat čtrnáct zaměstnanců. K dispozici jsou dvoulůžkové pokoje a také dva jednolůžkové. Všechna místa jsou již zamluvena, hlásí se ale stále noví zájemci. I proto podobný projekt připravují také v Prachaticích, kde právě dokončují stavbu Domova Matky Vojtěchy. Zařízení s dalšími šestadvaceti lůžky se otevře na podzim.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podobná zařízení vznikají také v Kraji Vysočina, ve Ždírci na Jihlavsku by měl být ještě letos otevřen nový domov pro důchodce trpící různými formami demence s 60 lůžky. Podle údajů na krajském webu má Kraj Vysočina 12 domovů se zvláštním režimem, v nichž je pro lidi s demencí kolem 330 lůžek. Třípodlažní pavilon teď ve Ždírci vzniká u nedávno rekonstruovaného domova důchodců. Budou v něm dvoulůžkové pokoje. U stavby za 67,5 milionu korun pokryje větší část nákladů dotace od ministerstva práce a sociálních věcí. Třicetilůžkový pavilon pro lidi s Alzheimerovou chorobou se plánuje také u domova důchodců v Proseči u Pošné. U této stavby se nyní dolaďuje projekt. Stavba by mohla začít v příštím roce.