Úředníci opravdu podváděli EU, řekl šéf dotačního úřadu

Ústí nad Labem - Dva zaměstnanci Dotačního úřadu Severozápad, které minulý týden zadržela policie, podle šéfa úřadu Pavla Markvarta (ODS) opravdu porušili zákon. Řekl, že podle jeho dosavadních zjištění mosteckému hotelu Cascade prý chtěli proplatit i pět let starou rekonstrukci za 16 milionů korun. Markvart původně zaměstnance hájil. Z kontextu vyjádření vyplývá, že hovořil o vedoucí územního odboru Ireně Kotlanové. Ta je vyšetřována na svobodě. V souvislosti s rozdělováním peněz z evropských fondů v regionu Severozápad padlo i další trestní oznámení. Na výbor regionální rady ho podal bývalý úředník Leo Steiner.

Ředitel se úředníků zprvu zastával s tím, že ctí presumpci neviny. „Využil jsem ty dny volna, abych zjistil víc informací, i když to nebylo jednoduché, protože podklady už zabavila policie,“ řekl Markvart. „Musím ke svému hlubokému zklamání říct, že jsem se mýlil, minimálně v jednom případě mám prokázáno, že náš zaměstnanec se dopustil poškození finančních zájmů EU a zneužití pravomocí úřední osoby,“ dodal.

Mluvil sice v mužském rodě, ale podle kontextu měl na mysli Kotlanovou. Zatím byla zbavena pravomocí a přeložena na místo řadové referentky, propustit ji ale úřad zatím nemůže. „Tato trestná činnost byla podnikána zevnitř, s hlubokou znalostí mechanismů a pro nás byla skoro neodhalitelná. Vnímám to jako hluboké individuální selhání,“ řekl Markvart s tím, že dotyčná osoba měla za kontrolní mechanismy sama zodpovědnost.

Zatím má prý doklady jen k jednomu porušení zákona - žádosti mosteckého hotelu Cascade o 16 milionů korun na rekonstrukci jednoho patra. Ta se přitom uskutečnila už o pět let dřív. „Již ta samotná žádost obsahovala podvodné prvky, což se dalo ve fázi začátku projektu zjistit, ale náš úřad se podílel na ututlání,“ dodal Markvart.

Mostecký hotel podezřelý ze zneužití dotace.
Zdroj: ČT24

Zástupce majitele hotelu, realitní firmy Crestyl, je podle dosavadních informací také mezi stíhanými. Společnost si ale podle svého mluvčího není vědoma jakéhokoliv pochybení u žádné ze svých aktivit. Crestyl proto chystá právní kroky vůči Markvartovi v souvislosti s jeho výroky, že se firma dopouštěla podvodného jednání.

Další dva lidi si policie odvedla minulé úterý, kromě Kotlanové šlo i o vedoucího právního oddělení Jana Martinovského. Toho soud vzal do vazby, stejně jako bývalého ředitele úřadu Petra Kušnierze. Ten už ve vazbě pobyl skoro rok, před soudem totiž čelí obžalobě z přijímání úplatků. Podle státního zástupce si i se svými třemi kamarády nechal slíbit od tří žadatelů úplatky ve výši 2,8 milionu korun a část z nich skupina převzala.

Na politické vedení úřadu Severozápad padlo trestní oznámení

V dotačním programu pro Ústecký a Karlovarský kraj se přerozděluje 19 miliard korun, na 16 miliard už jsou podepsány smlouvy. Čerpání peněz je ale od letoška zastavené. Kromě soudu s Kušnierzem situaci vyhrotily i kontroly z ministerstva financí. Konstatovaly řadu pochybení, dotační úřad teď kvůli nim chce změnit mechanismus pro přidělování dotací.

Praktiky na úřadě kritizuje i jeho bývalý úředník Leo Steiner (KDU-ČSL), který začal spolupracovat s policií. „Jsou to malí úředníčci, zatímco velryby dál plavou v akvárku,“ glosoval úterní policejní akci Steiner. Dnes zároveň podal trestní oznámení na politické vedení úřadu rozdělujícího peníze z evropských fondů pro Karlovarský a Ústecký kraj. Tvrdí, že se předem dohodlo na rozdělení peněz mezi oba kraje v poměru 35 procent pro Karlovarský a 65 procent pro Ústecký kraj a že rozhodovalo o projektech ještě před tím, než vůbec vypsalo výzvu k podávání žádostí.

Vyjádření Leo Steinera a Pavla Markvarta (zdroj: ČT24)