Poděbrady mají novou kolonádu za 28 milionů

Poděbrady – Revitalizace lázeňské promenády v Poděbradech za bezmála 30 milionů korun je u konce. Oprav a výměn se dočkaly rozbité mozaikové chodníky, kanalizace i veřejné osvětlení. Projekt, který téměř celý uhradila dotace z Evropské unie, v úterý slavnostně zakončí průvod mažoretek a koncerty. S posledními opravami lázeňského centra radnice počítá příští rok.

Promenáda na poděbradském náměstí T. G. Masaryka se větších investic dočkala naposledy v 70. letech, řekl místostarosta Ivan Uhlíř (TOP 09). „Opravili jsme celou promenádu. Došlo na výměnu veřejného osvětlení, položili jsme nový asfaltový povrch, předláždili chodníky, udělali revizi ucpané kanalizace a umístili nové vpusti a žulové žlaby. Vedle promenády navíc vznikly efektní zelené pásy z rostlin,“ upřesnil.

Městu se podle místostarosty podařilo v soutěži získat výrazně nižší cenu, než s jakou počítal původní projekt bývalé radnice. Očekávaly se náklady 55 milionů korun, na něž město v roce 2010 získalo dotaci z Regionálního operačního programu Střední Čechy ve výši 25 milionů. Současné vedení města ale projekt přepracovalo a na podzim z 20 zájemců vybralo pardubickou firmu Chládek & Tintěra. Za projekt Poděbrady zaplatily 28 milionů korun. Samotné práce začaly letos v březnu, město pak dílo převzalo 30. června. Všichni se ovšem shodovali, že byla oprava nutná. „Původní kolonáda dosloužila, zhruba před 50 lety byla poslední rekonstrukce,“ poukázal místostarosta Uhlíř.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Vedení Poděbrad hodlá ještě do konce roku po skončení lázeňské sezony opravit menší zbývající dlažby, které přímo nesousedí s promenádou. „Příští rok bychom pak chtěli dodělat poslední východní část parku u lázeňské polikliniky, ale nyní ještě neznáme finanční možnosti města,“ dodal Uhlíř.

Kolonáda v dnešní podobě vznikla v polovině 30. let minulého století a od začátku tvořila osu lázeňského života Poděbrad. O víkendech tady odpočívali umělci z Prahy a zalíbilo se
tu i filmařům. Krátce po otevření se v poděbradských lázních natáčel Hrdinný kapitán Korkorán.

Do Poděbrad, které jsou známé svou specializací na léčbu nemocí srdce a oběhového ústrojí, vloni zavítalo zhruba 15 000 lázeňských klientů. Podobně jako v jiných českých lázeňských zařízeních se i zde kvůli škrtům zdravotních pojišťoven projevil pokles počtu hostů s hrazeným pobytem, a to přibližně o 15 procent oproti roku 2010.