Na Vysočině jsou desítky objížděk, některé možná zbytečně

Jihlava – Do oprav silnic se hned na dvaceti místech Kraje Vysočina pustili krajští i státní silničáři. Rozkopaná místa je nutné objíždět, na některých místech jsou však řidiči přesvědčeni, že je objížďka zbytečná. Nejviditelnějším případem, kdy řidiči zákaz vjezdu ignorují, je uzavírka na hlavním tahu z Jihlavy na Znojmo a Vídeň.

Uzavírka v Dlouhé Brtnici mezi Jihlavou a Znojmem posílá řidiče osobních aut na objížďku dlouhou 25 kilometrů. Ve skutečnosti ale je přímá trasa, na které se opravuje most, průjezdná – je k dispozici nákladní dopravě, která se zdrží pouze na semaforech, a v noci, kdy je slabší provoz, i osobním autům.

Řidiči osobních vozů to ale vědí, zákaz vjezdu během dne ignorují a objížďka zeje prázdnotou. „Je strašně dlouhá a stav silnice je hrozný,“ poukázal řidič z Ostravska, který se při druhém průjezdu rozhodl vjet do zákazu. Během 15 minut, kdy Česká televize sledovala situaci v Dlouhé Brtnici, ho napodobilo dalších 24 řidičů, pouze devět osobních aut skutečně zamířilo na objížďku.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Na Vysočině probíhají práce na silnici asi na dvaceti dalších místech – například na přivaděči z Pelhřimova k dálnici D1. Silnice se opravuje hned na několika místech, dopravu řídí semafory a kolony se vytvářejí už na dálnici před sjezdem. „Uzavírek jsou dvě desítky, možná víc. Řidiči musí počítat s tím, že je na Vysočině čeká určité omezení,“ varovala mluvčí krajského úřadu Eva Neuwirthová.

Uzavírky na hlavních tazích Vysočiny potrvají až do října. Řidiči proto musí počítat se zdržením v průběhu celé turistické sezony, některá omezení přitom ještě přibudou.