Místo pokuty platí řidiči poplatek za instalaci botičky

Opava – Města v Moravskoslezském kraji přišla s novým způsobem, jak trestat řidiče za špatné parkování. Řidiči, kteří naleznou na svém voze botičku, často za špatné parkování nakonec nejsou trestáni, protože využijí svých práv, která úředníci označují za výmluvu na blízkou osobu. Některá města tak začala pokuty vybírat nepřímo – zavedla poplatky za instalaci botičky.

Podle policistů je odmítnutí výpovědi stále oblíbenější obranou proti pokutám za špatné parkování. V Opavě se ji úředníci rozhodli obejít neobvyklým způsobem – za každou botičku vybírají poplatek přímo od majitele auta. „Od prvního července 2012 je zpoplatněn ve výši 400 korun manipulační poplatek za nasazení a odstranění botičky,“ potvrdila mluvčí Městské policie Opava Pavla Losertová.

V Opavě přitom už před několika lety od botiček ustoupili. Teď se na kola špatně zaparkovaných aut vracejí.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Za botičku platí od června i řidiči v Krnově – rovných 500 korun. Poplatek je zdůvodněn stejně jako v Opavě – za instalaci botičky přímo majiteli auta. „Doufáme, že to bude působit jako určitý výchovný prostředek na ty řidiče,“ uvedl velitel krnovské městské policie Pavel Moravec. Poplatek za nasazení a odstranění botičky už dříve zavedli policisté v Ostravě a Havířově. Například v Karviné nebo Frýdku-Místku o něm zatím neuvažují.

Řidiči v moravskoslezských městech ale poukazují, že na zákazech neparkují dobrovolně, ale proto, že jinde už není místo. Opavským vadí málo parkovacích míst, ale i to, že v centru města nemohou parkovat bezplatně.