Ralsko usiluje o zříceninu

Ralsko (Českolipsko) – Zřícenina hradu Ralsko na Českolipsku je k mání. Pozemek patří státnímu podniku Vojenské lesy a statky, které tuto historickou stavbu teď nabízejí. Zájem má město Ralsko. To doufá, že je nikdo z případných zájemců nepřeplatí.

Nejnižší možná nabídka za pozemek se zříceninou je 120 000 korun a rozhodujícím kritériem soutěže bude právě nabídnutá cena. „Všechny finanční prostředky, které bychom mohli věnovat na údržbu toho objektu, jsou značně limitovány z hlediska zákona o státním podniku,“ uvedla ředitelka divize Mimoň společnosti Vojenské lesy a statky Eva Mocková.

Město Ralsko doufalo, že s Vojenskými lesy pozemek smění. Zájemců ale bylo víc a státní podnik proto dal přednost soutěži. Té se teď město musí také zúčastnit. „Mám obavy, že po zveřejnění soutěže se přihlásí víc zájemců,“ myslí si starosta Ralska Miroslav Králík (ČSSD).

Jedním měla být i obec Noviny pod Ralskem. Zastupitelé ale z finančních důvodů včera řekli ne. Teď podporují Ralsko. „Rádi bychom, kdyby hrad získali. Máme totiž přislíbeno, že by zůstal otevřený veřejnosti a potom bychom rádi udržovali na svém katastru stezku nahoru,“ potvrdila starostka Novin pod Ralskem Veronika Jírová (nez.).

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Na hrad se lze dostat pouze pěšky a zájemci musí počítat s tím, že se cestou nahoru pořádně zapotí. Čeká je ovšem naprosto impozantní výhled. Samosprávy ale mají obavy, aby případný nový vlastník přístupu na hrad nebránil. Známý by měl být už za pár týdnů. Podle lesů to však nehrozí a je to i jednou z podmínek prodeje.

Hrad je nejen oblíbený turistický cíl, v regionu je taky v mnohém výjimečný. „Je to jedna z nejzachovalejších hradních zřícenin na Českolipsku. Hlavně díky své poloze, protože většina ostatních hradů byla rozebrána na stavební materiál,“ potvrdil archeolog Vladimír Peša z Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Zříceninu je kvůli turistickému ruchu nutné zabezpečit a dále do ní investovat. To přijde na statisíce, možná miliony korun.