Po Evropské už jezdí MHD, zítra se vrátí i auta

Praha - Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) obnovil zhruba ve 3:30 provoz tramvají a autobusů v Evropské ulici, kde se v neděli propadla vozovka. Zastávkou Horoměřická ale budou tramvajové linky prozatím pouze projíždět. Pro linky autobusů číslo 119, 161, 206, 218, 254 a 312 ve směru do centra je zastávka Horoměřická zřízena u zastávky tramvají. Pro linky číslo 119, 206 a 218 ve směru Divoká Šárka je přemístěna do autobusového obratiště Bořislavka. Původní zastávky budou cestujícím znovu sloužit od pátku. Pro automobilovou dopravu by se vozovka měla otevřít v pátek kolem poledne, do té doby platí objízdná trasa ulicemi U Dejvického rybníčku, Na Dlouhé míli, Kladenská a Liberijská.

„Toto dopravní opatření začíná čtvrtečním ranním výjezdem zhruba ve 3:30 a platí do odvolání s výhledem na několik následujících dní,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Tereza Krásenská.

Silnice u křižovatky Evropské a Horoměřické ulice se propadla v neděli před polednem, propad byl asi čtyři metry široky a pět metrů hluboký. Nikdo nebyl zraněn. Příčina zatím není známa. Policie případ vyšetřuje kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Podle některých názorů mohou za propad takzvané kaverny, tedy duté prostory v podloží, které zde byly už dávno předtím, než se tady vozovka stavěla. Právě v souvislosti s děšti, které byly v minulých dnech velmi silné, se silnice mohla propadnout. Úvahy o souvislosti s kanalizací její správce odmítl. „Provedli jsme diagnostiku kanalizace a můžeme vyloučit porušení,“ prohlásil ředitel Pražské vodohospodářské společnosti Petr Žejdlík.

Propad nemá podle dosavadních závěrů nic společného ani s nedalekou ražbou metra A. Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) nelze podobným propadům zcela zabránit. Pod Evropskou ulicí je totiž nestabilní podloží. „Opravuje se častěji, než je běžné,“ uvedl. Odborníci proto pomocí ultrazvuku a dalších metod prověřili i další místa.

Do Evropské se vrací MHD (zdroj: ČT24)
Vydáno pod