Největší festival šachu a her právě startuje v Pardubicích

Pardubice - Milovníci šachu, ale třeba i scrabble či pokeru, pozor! V Pardubické ČEZ Areně startuje Czech Open 2012, největší festival šachu a dalších společenských her v České republice. Až do 29. července si zájemci mohou zahrát na dvě desítky her ve stovce turnajů, na diváky čeká i bohatý doprovodný program.

Součástí festivalu jsou soutěže s mezinárodní účastí jako šachové turnaje amatérů i profesionálů, bleskový šachový maraton, turnaj ve skládání Rubikovy kostky nebo třeba mezinárodní mistrovství ve hře Kloboučku, hop! Třiadvacátý ročník nabídne i novinky. „Letos proběhne v Pardubicích mistrovství světa ve hře, která se jmenuje Toguz Kumalak. Je to jedna z tzv. mankalových her, je velice populární v Asii, takže největšími favority budou reprezentanti Kazachstánu a Kyrgyzstánu,“ řekl ředitel festivalu Jan Mazuch.

Šachové soutěže jako každoročně přitáhnou do Pardubic světová esa. „V hlavním velmistrovském turnaji budou největšími favority rumunský hráč Liviu-Dieter Nisipeanu a Američan Robert Hess, přijede i celá řada šachistů ze zemí bývalého Sovětského svazu. Z našich hráčů pak například mezinárodní velmistr Jirka Štoček,“ představil hráče Mazuch.

Czech Open ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

„Snažíme se, aby byl festival co nejpestřejší. Zpočátku to byly pouze šachy, pak jsme přibírali takové hry, které jsou známé a populární, jako bridž, scrabble nebo go,“ popsal Mazuch. Někdy se zájemci ozvou sami, jindy si hry vytipovávají přímo pořadatelé. „Jsou hry, které by nás vůbec nenapadly. Třeba indická hra keram, což je taková obdoba kulečníku bez tága a s plochými kameny,“ dodal Mazuch. Velká část festivalu bude probíhat formou volného hraní v rámci Festivalu abstraktních her. Kdokoli bude mít možnost zahrát si jen tak pro radost kteroukoli z desítek nabízených her. Více informací najdou zájemci na internetových stránkách Czech Open.