Číhat na posedu jde i v centru Brna

Brno – Tři posedy postupně postaví autorská skupina Posedlí v Brně. První už stojí na Mendlově náměstí, sloužit bude jako informační místo. Na dalších dvou posedech najdou lidé knihovničku a sportovní atrakce. Projekt nazvaný Brno, město uprostřed obory, má poukázat na tradici posedů a jejich rozmanitost.

Skupina Posedlí ve spolupráci s Fórem pro architekturu a média chce zpopularizovat typické stavby myslivců a ukázat, že mohou sloužit i k jinému účelu než jen k lovu a číhané. „Chceme, aby si jich lidé začali všímat nejen jako míst, odkud se zabíjí zvířata, ale i jako objektů, které jsou výjimečné tím, jak vypadají. Můžete je využívat při procházce krajinou, když kolem zrovna není žádný zámek nebo hospoda, tak se můžete zastavit na posedu,“ vysvětlovala záměr skupiny Hana Čekanová.

V Brně vzniknou posedy tři. Na tom, který od pondělí už stojí na Mendlově náměstí, je informační stánek. K dalšímu v parku na Moravském náměstí přibude skluzavka a stavba tak bude sloužit jako atrakce pro děti i dospělé. „Posed na náměstí Konečného bude sloužit jako veřejná knihovnička a bude napojený na projekt autorského čtení,“ dodala Čekanová.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Umělecká skupina vznikla na jaře 2010 v plzeňském baru Anděl. Jejich cílem bylo rozbít zaběhlou koncepci Designbloku, chtěli vytvořit něco jen pro něj, ne jen vystavit zboží. Zároveň chtěli Posedlí upozornit na fenomén mysliveckých pozorovatelen, které jsou po rodinných domech druhou nejrozšířenější stavbou v Česku.

Skupina Posedlí má za sebou již několik úspěšných projektů, které zasáhly především kulturu Plzně. Jejími členy jsou grafický designér Jaroslav Mašek, architekt Jakub Mareš, andragožka Hana Čekanová, sochařka Barbora Daušová a designérka Pavlína Bubnová. Vydali knihu, která jako první mapuje posedy v Čechách, na Designbloku 2011 představili svůj multifunkční železný stojánek inspirovaný konstrukcí posedu, který nabízí více jak čtyři sta různých způsobů využití. Za své počiny byli Posedlí celkem třikrát nominováni na Ceny Czech Grand Design, a to v kategoriích Grafický designér roku, Objev roku a Designér roku.

Posedy jako luxusní chaty i karoserie auta na stojkách

Posedy po staletí žijí svým vlastním životem, neexistují pro ně žádné normy ani stavební povolení. I proto nikdo nezná jejich přesný počet, jen v Česku jich jsou podle odhadů stovky tisíc. „Mezi kuriozity se dají počítat posedy, které jsou postaveny mnohdy až honosně, mají veškerý komfort pro lovce. Takové jsou k vidění v rusky mluvících zemích. Na druhé straně u nás můžete vidět hodně těch, které už s jejich architekturou nemají nic společného. Jde o různé karoserie automobilů postavené na stojkách, jsou spíše ostudou uživatele honiteb,“ popsal posedy Jan Dvořák ze Školního lesního podniku ve Křtinách.

  • Posed zdroj: ČT Brno
  • Posed zdroj: ČT Brno

Posedy tak často nespojují žádné architektonické prvky, ale jen účel - tedy pozorování a lovení zvěře. Zatímco ještě před několika desítkami let byl každý posed originálem vyrobeným rukama myslivce, dnes se kouzlo lidové tvořivosti pomalu vytrácí. „V poslední době se na trhu objevuje řada firem, které posedy nabízí jako hotový produkt, který si vyberete z katalogu. Pro profesionály to může být užitečnější, protože mají záruku, že nedojde k úrazu,“ vysvětlil Dvořák.