Kejda z říčky Blaty odtéká, vracejí se i drobné rybky

Olomouc – Ekologická havárie na říčce Blatě už se stabilizovala, voda v toku je opět průhledná. Jak dlouho bude trvat obnova ekosystému, se zatím neví. V některých oblastech, které byly kejdou zasaženy jako první, se už ale objevily drobné rybky. Do Blaty unikla v sobotu směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv ze zemědělského družstva v Seničce.

Ještě ve středu se uvažovalo i o umělém vybřežení potoka. Podle vedoucí oddělení vodního hospodářství olomouckého magistrátu Hany Zvoníčkové se ale nakonec rozhodlo, že se do koryta řeky zasahovat nebude. „Podle dnešních informací se situace stabilizovala, voda už je průhledná,“ řekla ve Studiu ČT24. Lidé v okolních obcích by ale měli věnovat zvýšenou pozornost kvalitě vody ve studních, pokud je používají jako zdroj pitné vody. „Zatím ale nemáme informace, že by došlo ke znečištění podzemních vod,“ dodala.

Vodohospodáři se celý týden snaží kejdu naředit zvyšováním průtoků a čerpáním jezových zdrží. Sací vozy odvážejí na pole sedlou hmotu odčerpanou ze dna. Nejvíce se jí usadilo v jezové zdrži v Olšanech. Tu ale po prověření kvality vody začali ve středu odpoledne hasiči pomalu upouštět.   

Kejda zasáhla úsek dlouhý 36 kilometrů. Rybáři na Olomoucku z řeky dosud vytáhli na 700 kilogramů mrtvých ryb. S následky havárie se potýkají i na Přerovsku. Příčiny nehody jsou stále předmětem vyšetřování. Škodu ale zřejmě způsobilo rozlomení zásobníku, který nevydržel vysoké teploty. Rozpustil se zřejmě asfalt utěsňující betonové dno nádrže.

Rozhovor s Hanou Zvoníčkovou (zdroj: ČT24)