Pražská zoo má nového varaního samce, přiletěl z Los Angeles

Praha - Pražská zoologická zahrada už má opět varaního samce. Necelý rok starý ještěr Rakastan přicestoval ze zoologické zahrady v Los Angeles. V pražském chovu nahradí Leonarda, který uhynul v květnu. Rakastan bude partnerem o rok starší Ranchy, dcery známé varanice Aranky. V současné době obývá samec prostorné terárium v chovném zázemí varanů komodských. Věkový a velikostní rozdíl obou budoucích partnerů může podle chovatelů být výhodný při jejich prvním seznámení, k němuž by mohlo dojít za dva roky. Prvních potomků by se zoo mohla dočkat za tři roky.

„Sameček Rakastan je součástí rozsáhlé výměny mezi evropským a severoamerickým chovným programem varanů komodských. Zoo Praha se na této výměně podílela zásadním způsobem: všech deset varanů určených pro severoamerické zoologické zahrady se vylíhlo v roce 2010 v Praze,“ uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Kombinace linie varaní samice Aranky z pražské zoo s americkými genetickými liniemi by podle něj měla v nadcházejících letech vyloučit nutnost příbuzenské plemenitby jak v evropském, tak i americkém chovu varanů komodských.

Rakastan se vylíhl 5. srpna 2011 v zoologické zahradě Los Angeles. Jeho rodiči jsou samec Buru z Washingtonu a osmiletá torontská samice Lima. Všichni čtyři Rakastanovi prarodiče pochází z Indonésie.

Do Prahy 12. července přicestoval ze zoologické zahrady v Los Angeles necelý rok starý varan komodský Rakastan.
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

Nový varan měří 90 centimetrů a váží kolem 700 gramů. Je tedy mnohem drobnější než jeho vrstevníci v pražské zoo, kteří měří zhruba 110 centimetrů a váží dva až dva a půl kilogramu. Tento rozdíl je dán odlišností chovatelských metod v různých zoologických zahradách. „Navzdory menšímu vzrůstu je varaní sameček zdravý, čilý, chová se zvídavě a neohroženě,“ uvedl kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský.

Rakastan v pražském chovu nahradí samce Leonarda, který uhynul na svůj druh ve velmi vysokém věku v květnu. Ten se měl stát partnerem Aranky, ke spojení zvířat ale nedošlo. Aranka pak počala mláďata nepohlavní cestou, což je možné, v zoologických zahradách ale ojedinělé. Loni je úspěšně přivedla na svět. Partnera ztratila Aranka už podruhé, předloni jí uhynul Drak.