Kanalizace v Týně nad Vltavou nepojme přívalové deště

Týn nad Vltavou (Českobudějovicko) – O úpravu kanalizace žádají obyvatelé Týna nad Vltavou. Poukazují na její nedostatečnou kapacitu, kdy při prudkých deštích bývají zatopené ulice i domy – naposled se to stalo o víkendu. Radnice ale tvrdí, že kanalizace nepojme pouze extrémní srážky. Přesto slíbila úpravu.

Velká voda se rozlévá týnskými ulicemi dvakrát ročně, podle obyvatel za to může kanalizace, která přibližně před patnácti lety nahradila tu původní. „Kanalizace není tak dimenzovaná jako původní štola,“ poukázal majitel jednoho ze zaplavených domů Jiří Havlů.

Podle starosty ale situace není tak zlá. Městská kanalizace nestačí pobrat pouze přívalové deště, běžné srážky bez problémů pojme. S projektanty přesto radnice začne hledat řešení, které zabrání dalšímu poškozování domů v památkové zóně. „Učiníme opatření, aby došlo k odlehčení centrálního řadu,“ uvedl starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek.

Úpravy by se měly týkat stavebních prvků, které vznikly při stavbě stávající kanalizace. Tehdy technici umístili mezi domy tzv. odlehčovací kanál. Teď uvažují o tom, že ho rozšíří a svedou do něj vodu, která při deštích stéká z náměstí. „Při mimořádných událostech by bylo vhodné tento řad posílit,“ řekl ředitel Vltavotýnské teplárenské společnosti František Klíma.

Do přestavby kanalizačního systému v Týnu nad Vltavou se chce město pustit nejpozději v příštím roce.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)