Krkonošská Jantarová cesta dostává kamenný kabátek

Trutnov – Putovat Krkonošemi po Slezské cestě tak jako před tisíci lety bude opět možné. Správa Krkonošského národního parku se rozhodla opravit její úsek označovaný jako Jantarová cesta mezi Luční boudou a Karpaczí a cestu znovu vydláždit. Spolupracuje proto i se svým polským protějškem. I tím je obnova Jantarové stezky historická, podobně rozsáhlý přeshraniční projekt v Krkonoších dosud neproběhl.

Ačkoli se označení Jantarová cesta používá až od roku 1997, o Slezské cestě jsou zmínky už z 9. století. Z jejího dnešního stavu se téměř zdá, jako by od té doby již nebyla opravována. „Cesta je v některých úsecích v havarijním stavu,“ přiznal mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

K opravě českého úseku od Luční boudy na hranice přivezli cestáři téměř 500 tun kamene. „Je to směs žuly, svoru a ruly,“ přiblížil cestář Tomáš Drábek. Nyní tým cestářů kameny pokládá na cestu tak, aby jimi vytvořili docela nový chodník. Používají metodu zvanou štětování, při které se kameny skládají nastojato. Podle mluvčího Drahného je potom cesta velice pevná, ačkoli je štětování náročné a pro Správu KRNAP také drahé. „Když to člověk umí, dokáže se na tom i pobavit, když jsou pěkné kameny. Je hezké, když na sobě kameny sedí tak, že vypadají jako jeden,“ podotkl cestář Vilém Novotný.

Na české straně, kde je cesta dlouhá půl kilometru, by měly práce skončit v září. Správa za ně zaplatí téměř dva miliony korun. Potom budou stejnou technologií pokračovat v Polsku.

Rekonstrukce Jantarové cesty je součástí projektu opravy chodníků ve východních Krkonoších, který spolufinancuje EU. Dosud nejvýznamnější akcí projektu byla loňská oprava cesty Obřím dolem, při níž také bylo použito štětování. Celkem loni Správa KRNAP opravila 56 kilometrů turistických cest za téměř 50 milionů korun.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)