Habartice obtěžují nájezdy pobertů

Habartice (Frýdlantsko) – Česká i polská policie zvyšuje dohled v pohraničí na severu Čech. Lidi si tu stěžují na rostoucí drobnou kriminalitu. Asi nejhorší je situace v Habarticích na Frýdlantsku. Od teď budou k hranicím zajíždět častěji jak české hlídky, tak i cizinecká policie společně s kolegy z Polska. Statistiky totiž ukazují, že za krádežemi stojí hlavně Poláci.

Drobné krádeže jsou v Habarticích na denním pořádku. Mizí hlavně kovové předměty, které se dají rychle zpeněžit ve sběrnách. Třeba Sapanošovi se po návratu z dovolené nestačili divit, zloději uřezali na zahradě všechny kabely, které našli. „Prostě to odštípne pod proudem. I krátký kabel,“ uvedl okradený Jan Sapanoš a paní Iva Sapanošová doplnila: „Jeden ten kabel, který nám ukradli, vyjde dnes na 2 tisíce a oni jich ukradli asi pět až deset. A to ještě práce k tomu, protože to, co uřezali od filtrace, muselo se znova napojit.“ A místostarosta obce Jan Velzel (nez.) se připojil: „Není to kriminalita, která by ohrožovala zdraví lidí, ale lidi to samozřejmě obtěžuje. Je to jejich majetek, chybí jim to a musí vynaložit náklady, aby si koupili nové věci.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Policie teď po stížnostech hlídky v pohraničí posílí. O kolik policistů přesně, nechce z taktických důvodů prozradit. Slibuje však, že hlídky budou v ulicích k vidění několikrát denně. „Na tomto území došlo k mírnému nárůstu kriminality. Nárůst není nijak dramatický, žádná ze zúčastněných stran však tu situaci nepodceňuje,“ prohlásila mluvčí PČR Liberec Ludmila Knopová.

V Habarticích si na nájezdy zlodějů z Polska stěžují od konce roku 2007, kdy Česko vstoupilo do Schengenu, a z hranic zmizeli celníci. Teď lidi doufají, že se situace zlepší. Právě policii ještě nedávno vinili z nezvládnutí situace. „Na hlídce jsme je tady neviděli nejméně půl roku. Já osobně se domnívám, že spíš pouze sepisují škody, které nastanou,“ tvrdil ještě minulý měsíc podnikatel z Habartic Petr Stříbrný.

Společné příhraniční hlídky plánují i rozsáhlé bezpečnostní akce, každá ze stran do nich nasadí až desítky policistů.