Středočeská ČSSD posvětila kandidátku, Moravčíková se propadla

Praha - Středočeská ČSSD schválila na krajské konferenci návrh kandidátky do voleb. Lídrem je místo bývalého hejtmana Davida Ratha, stíhaného kvůli údajné korupci, příbramský starosta Josef Řihák. Následují ho nově zvolený šéf středočeské ČSSD Miloš Petera a náměstek kladenského primátora Zdeněk Syblík. Současná hejtmanka Zuzana Moravčíková, která byla na původní kandidátce druhá a po Rathově zatčení usilovala o post volební jedničky, se propadla až na sedmé místo. Návrh kandidátky získal podporu více než tří pětin hlasujících.

Čtvrté místo na kandidátce obsadila bývalá starostka Štěchovic Miloslava Vlková, pátý je hejtmančin náměstek Marcel Chládek a šestý krajský radní pro školství Milan Němec. Další dvě místa po Moravčíkové patří mediálně méně známým kandidátům - vedoucímu ekonomického odboru krajského úřadu Jiřímu Peřinovi a sociálnímu demokratovi z Mladoboleslavska Karlu Horčičkovi. Desátý v pořadí je krajský zastupitel a starosta Cerhenic na Kolínsku Marek Semerád, v minulosti označovaný za Rathova blízkého spolupracovníka.

Původní kandidátku středočeská ČSSD sestavila na jaře. Po vypuknutí Rathovy aféry ale musela kandidáty vybírat znovu. Krajskou konferenci tvoří zhruba 120 delegátů, ne všichni se ale na dnešní jednání dostavili. Podle Petery chyběli delegáti z Kutnohorska a Benešovska. Kutnohorská ČSSD je domovskou organizací Moravčíkové, Benešovsko reprezentuje hejtmančin náměstek Zdeněk Seidl. Ten se propadl z původního 11. na 36. místo. Petera chce vyhrocenou situaci se zástupci okresů řešit, zavítá i na jednání kutnohorského okresního výboru ČSSD.

Hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková
Zdroj: ČT24

Krajská konference byla svolána po výzvě stranického ústředí, aby středočeská ČSSD vyvodila odpovědnost za Rathovu aféru. Petera uvedl, že schválenou kandidátku musí ještě v pátek v podvečer posvětit předsednictvo strany. Změny už ale žádné neočekává.

Pozorovatelé hovoří o tom, že ve středočeské organizaci si i po mimořádné krajské konferenci udrželi vliv lidé spjatí s Rathem a bývalým šéfem krajské buňky Richardem Dolejšem a naopak prohráli stoupenci Moravčíkové. Špičky krajské ČSSD to ale odmítají. „Politika je soutěžení. Většina převálcuje menšinu a vždycky se nemůže dostat úplně na všechny,“ podotkl Petera.