Na jednom chodníku proti politikům, na druhém proti aktivistům

Hluboká nad Vltavou – Hluboká nad Vltavou zažila dvě demonstrace kvůli Šumavě. Ekologičtí aktivisté protestovali proti údajným kmotrovským vlivům v národním parku. Pozornost zaměřili na hlubockého místostarostu a podnikatele Pavla Dlouhého. Zástupci sdružení Zachraňme Šumavu se naopak sešli, aby podpořili zásahy proti kůrovci. Demonstrace doprovázely drobné roztržky s majitelem restaurace, před kterou se demonstranti sešli.

Oba tábory se sešly před hlubockou restauraci Hubert. Její název však zakryly transparenty podporující sdružení Zachraňme Šumavu, které se staví proti ekologickým aktivistům. Majiteli se „změna názvu“ nelíbila, nespokojen byl i s tím, že mu vchod zablokovali naopak aktivisté. Ti s sebou přinesli tzv. mapu kmotrovské rodiny, která znázorňuje, jakým způsobem podnikatelé a politici ovlivňují dění v šumavském národním parku. „Na Šumavě se nehne nic bez Dlouhého svolení,“ charakterizoval roli místostarosty Jaromír Bláha z Hnutí Duha. „Nechceme, aby političtí kmotři proměňovali národní park na Šumavě v dřevařský závod a lunapark,“ dodal.

Na demonstraci přijeli také bývalá poslankyně za zelené Kateřina Jacques a exministr životního prostředí Martin Bursík, kterým se nelíbí kácení stromů zasažených lýkožroutem. „Kmotři a zástupci různých lobbistických skupin využili fenoménu kůrovce k tomu, aby vyvolali na Šumavě paniku a mohli tam těžit dřevo,“ řekl Martin Bursík.

Ukázalo se ovšem, že některým lidem spíše než politici či podnikatelé vadí činnost samotných aktivistů. V Hluboké se jich sešlo asi padesát – zhruba stejně jako Dlouhého kritiků. Sdružení Zachraňme Šumavu tvrdí, že se ekologové snaží dosáhnout toho, že porosty usychají a lidé se stěhují ze Šumavy. „Pro přírodu děláme daleko víc než ti, co jenom povídají, ale nic nedělají,“ kritizoval aktivisty zemědělec Václav Jungwirt.

Hlavní terč kritiky aktivistů Pavel Dlouhý se nepřišel podívat. Vzkázal, že ve městě není a protesty nesleduje. Zato do Hluboké přijel jihočeský hejtman Jiří Zimola, který se postavil mezi kritiky aktivistů. „Šermováním duhovými nebo předvolebními transparenty se problém zelené Šumavy nevyřeší,“ uvedl. Zimola sám figuroval v „mapě“, která znázorňovala postavy propojené podle aktivistů s Pavlem Dlouhým. Vedle něj nechyběli ani prezident Václav Klaus, bývalý premiér Miloš Zeman, senátor Tomáš Jirsa nebo bývalý i současný ředitel šumavského parku Jan Stráský a Jiří Mánek.

Nezávisle na demonstracích dřevaři ohlásili, že Na Ztraceném, kde loni aktivisté bránili kácení, už zpracovali patnáct set stromů. Kůrovec ale napadl další, zásahy proto budou pokračovat.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)