Ledolamy zachránily písecký most před povodní, teď se opravují

Písek – Ledolamy staré 50 let od historického kamenného mostu v Písku se dočkaly pozornosti restaurátorů. Na jejich opravu došlo deset let po povodni, před kterou ochránily mostní konstrukci, ačkoli voda strhla zábradlí i sochy. Díky ledolamům přežil nejstarší most v českých zemích všechny živelné pohromy, které Písek postihly. Až teď se dočkaly pozornosti.

Firma, která se specializuje na vodní stavby, rozebere písecké ledolamy až na kamenné podstavce. Zpevní je a potom na ně opět vrátí kovové prvky a dřevo. „Cena je něco kolem dvou milionů a vzhledem k té náročnosti prací to považujeme za cenu přiměřenou. Také je obnovujeme v původní podobě, tak jak je zapsáno v té památkové knize,“ řekl písecký místostarosta Vojtěch Bubník. Rekonstrukce změní podobu ledolamů u kamenného mostu, dosud byly z borovice, nyní bude dřevo modřínové a dubové.

Stavbaři, kteří se při práci u vzácné památky musí vyrovnat s náročnými podmínkami, kdy stojí po pás ve vodě, se občas mění i v turistické informátory. Lidé opravu pozorují a jsou zvědaví. „Ptají se, co se tady bude dělat, jakým způsobem se to bude dělat,“ přiblížil stavbyvedoucí Zdeněk Novák.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Pro most ze 13. století jsou ledolamy podmínkou existence. Konstrukci chrání při jarním tání před ledem a nejméně třináctkrát v historii most zachránily před velkými povodněmi. Zejména v počátcích existence mostu byla jejich funkce nenahraditelná – stejně jako celý most. „Široko daleko nebyl jiný most, který by překlenoval Otavu. Tady byl vlastně směr Praha,“ poukázal historik z Prácheňského muzea Jiří Prášek.

Písecký kamenný most je v českých zemích nejstarší a ve střední Evropě druhý nejstarší po řezenském.