Po Rudém právu už nezbývají ani sutiny

Praha – Někdejší budova Rudého práva v pražské ulici Na Florenci je definitivně minulostí. Přesně rok po zahájení demolice odvezli stavbaři poslední sutiny mohutné budovy. V příštích měsících vznikne její náhrada, administrativní komplex Florentinum.

Mohutný komplex Rudého práva sloužil svému původnímu účelu pouze krátce. První výtisk novin vytvořený Na Florenci dostali čtenáři 19. června 1989. O půl roku později už ale Rudé právo zkomíralo, přestalo být tribunou komunistické strany a nakonec se i přestěhovalo. Zaměstnanci to nejspíš uvítali. „V budově jsem byl několik let. Všude na chodbě i v kancelářích byly koberce. Mně osobně se tam velmi těžce dýchalo, zvláště v létě, kdy sluníčko pražilo do oken,“ vzpomněl pamětník Václav Pergl.

Budova Rudého práva
Zdroj: ČT24

Uvnitř budovy byly tiskárny a kanceláře, ale také dva kryty, které měly v případě ohrožení sloužit vrcholným komunistickým představitelům. „Měly dva samostatné přívody vysokého napětí ze dvou rozvodných stanic v Praze, měly dvě studny,“ charakterizoval bunkry David Musil ze společnosti Penta Investments.

Budova Rudého práva však Na Florenci stála po revoluci dalších 22 let. Její demolice začala před rokem. „Použili jsme velké hydraulické kleště a těmi jsme budovu rozebírali,“ popsal David Musil způsob, jakým šlo Rudé právo k zemi.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Dnes už na místech, kde byly tiskárny, stojí základy pro garáže. Celý nový komplex Florentinum se má otevřít v příštím roce. Nabídne téměř 50 tisíc čtverečních metrů kanceláří a obchody. Součástí bude i náměstíčko a zahrada rozlohou podobná Františkánské.