Stavba příborského obchvatu skončila, obratem začaly výkopy v centru

Příbor – Na křižovatku u památníku letců v centru Příbora se nastěhovali stavební dělníci. Jednu z nejvytíženějších křižovatek ve městě budou opravovat až konce září. Pro řidiče tak nastává téměř čtvrt roku dopravních komplikací. Práce začaly se zpožděním, původně plánovaný termín se musel odsunout kvůli nepředpokládané opravě obchvatu.

Podoba okružní křižovatky na příborském průtahu současným nárokům nevyhovuje. Ústí do ní totiž hned pět ulic. Po rekonstrukci má být křižovatka přehlednější. „Jedna ulice bude zaslepena, aby se získala větší bezpečnost,“ shrnul plán přestavby Jaroslav Šimíček z příborského městského úřadu. V prostoru vznikne také nové parkoviště s dosud chybějícím stáním pro autobusy. Stavba vyjde na dvanáct milionů, čtvrtinu z toho platí Evropská unie. Pomník letcům by měl více vyniknout. Řidiči jedoucí od centra si jej budou moci prohlížet déle, prudká zatáčka v křižovatce bude částečně narovnána.

Kvůli pracem v křižovatce se však řidiči musí naučit nové trasy. Obyvatelé jindy klidných ulic příborského sídliště potom stráví čtvrt roku uprostřed intenzivní dopravy. Právě tudy totiž vede objízdná trasa. „Těžká doprava je z objížďky vyloučena. Takže samozřejmě že doprava okrajem sídliště je zvýšená, ale týká se to osobních aut a autobusů,“ ubezpečil však starosta Příboru Milan Strakoš.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Křižovatka, která vznikla v době, kdy byly stíhačky MiG-15, z nichž jedna dnes tvoří její dominantu, v nejlepších letech. Jednu rekonstrukci už má za sebou. S její druhou fází však město čekalo čtyři roky. Čekalo se na dokončení obchvatu. Když byl dokončen, nastalo ovšem další čekání. Na dokončeném obchvatu se vyskytlo zvlnění, silnice byla uzavřena a do centra Příboru se vrátily tisíce aut. „Původně jsme předpokládali, že zahájíme práce v květnu tohoto roku,“ řekl Jaroslav Šimíček. Smluvní termín dokončení stavby je na konci září.

Uzavřený úsek a objízdná trasa
Zdroj: ČT24