Za útok v metru dostal muž půl roku vězení

Praha – Na půl roku do vězení půjde muž, který se loni v srpnu popral v pražském metru. Ačkoli odsouzený podal dovolání k Nejvyššímu soudu, je rozhodnutí pražského soudu pravomocné. Kromě samotného napadení se soud pozastavil nad tím, že napadenému nikdo nepomohl, ačkoli bylo nástupiště na Palmovce plné. Podle psychologů je ale zapojení přihlížejících do konfliktu spíše výjimečné. Napadený člověk by v takovém případě neměl spoléhat na pomoc od okolí a raději utéct.

Incident v metru na Palmovce začal, když se tři ženy rozhodly, že se chtějí posadit na lavičku na nástupišti. „Byly opilé, jiné cestující, kteří na lavičce byli, vyštípaly,“ přiblížil soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák. Muže, který se poté chtěl také posadit, nechtěla trojice pustit. Na perón potom přiběhl přítel jedné z žen a s mužem se začal prát. „Začátek byl zákeřný, protože se na poškozeného rozbíhal z velké dálky a chtěl ho kopnout,“ poznamenal soudce Novák. Výsledkem bylo poranění napadeného muže, jehož na závěr útočník ještě vyhodil z metra, které přijelo.

Celou událost zachytila bezpečnostní kamera. Útočník, který byl následně vypátrán, obviněn, obžalován a odsouzen, však odmítá, že by byl obzvlášť agresivní. „Kdo koho první udeřil, si nepamatuju. Dal jsem mu rány, on mně dal také rány. Do obličeje jsem ho nekopal, ani nikde jinde,“ řekl odsouzený Radek Polák televizi Romea TV. Se šestiměsíčním trestem za ublížení na zdraví a výtržnictví muž nesouhlasí a podal již dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)

Zatímco se dva muži na nástupišti metra prali, lidé, kteří stáli poblíž, pouze přihlíželi. Soudní znalec Karel Netík upozornil, že to není nic neobvyklého. Čím větší je dav, který incident sleduje, tím víc každý přihlížející spoléhá, že pomůže někdo jiný z davu. „Podle mě je to způsobeno nechutí lidí angažovat se v nepříjemných věcech, strachem z agrese,“ řekl Karel Netík. Doporučil proto v případě napadení na veřejnosti raději utíkat než spoléhat se na pomoc od kolemjdoucích.