Policisté kontrolovali dění na Baťově kanále. Prohřešky byly minimální

Uherské Hradiště - Policie z Uherského Hradiště společně se Státní plavební správou kontrolovala dění na hladině i březích Baťova kanálu a řeky Moravy. Zajímal je hlavně stav plavidel a střízlivost kapitánů. Tentokrát všichni obstáli.

Kolem desáté dopolední dostali policisté i pracovníci plavební správy poslední stručné pokyny, něž se vydali na první letošní kontrolu Baťova kanálu. „Budeme se zaměřovat na rekreační plavidla, na dodržování plavebního řádu, plus na rybáře,“ zněly poslední instrukce. 

Pak policisté nasedli do tří člunů. Ten největší poskytla přerovská Státní plavební správa. S ní spojili síly a pravomoci. Jejich čluny byly dnes suverénně nejrychlejšími plavidly na vlnách v okolí Uherského Hradiště. Koho si jejich posádka vyhlédla, ten neměl šanci uniknout. 

Hovoří uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental (zdroj: ČT24)

„Platí tady stejná nulová tolerance alkoholu jako na silnicích nebo třeba na cyklostezkách,“ vysvětlil uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental. Všichni zastavení kapitáni tak museli podstoupit dechovou zkoušku. „V mém případě dopadla negativně, alkohol žádný. Všechny dokumenty byly v pořádku a já takové kontroly vítám, protože ne každý respektuje pravidla provozu na této vodní cestě,“ vzal mimořádnou kontrolu s pochopením kapitán Michal Hampala. 

To rybáři se museli pochlubit nejen platným povolením, ale taky svými úlovky. „Kapr je lysec, má 75 centimetrů,“ měřil spolu s policistou svoji statnou kořist rybář Ondřej Černošek. Ryba byla daleko přes minimální míru. Měření to potvrdilo a kapr mohl na osvobození zapomenout. Byl jediný, kdo si dnes na policisty otevřel ústa, kontroly se obešly bez incidentů. Za celý den padly jen tři pokuty - za porušení zákazu vjezdu autem k vodě.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)