Mrakodrap už v Olomouci jen tak nevyroste

Olomouc - V Olomouci zřejmě v budoucnu nevyroste už žádná další výšková budova. Počítá s tím návrh nového územního plánu, který magistrát města v současné době připravuje. Úředníci tak vyslyšeli stížnosti části obyvatel a také výhrady ministerstva kultury. Podle nich výškové stavby nenávratně poškozují městské panorama. Návrhem územního plánu se nyní zabývají úředníci. Na přelomu října a listopadu by pak mělo proběhnout jeho veřejné projednání.

Proti výškovým budovám ve městě bojuje občanské sdružení Za krásnou Olomouc. V květnu proto předalo primátorovi i petici. Požadovali, aby nový územní plán vznik dalších takových budov nepřipustil. Stavba v Jeremenkově ulici nebo nově vznikající mrakodrap na třídě Kosmonautů kazí podle členů sdružení vzhled města. „Svou výškou významně ovlivňují panorama historické Olomouce – vlastně té nejcennější devízy, kterou Olomouc má,“ tvrdí jeho členka Martina Mertová.

Do věci se navíc vložilo i ministerstvo kultury. „Ministerstvo kultury se vyjadřovalo ke konceptu územního plánu a také k návrhu územního plánu s požadavkem na maximální výškovou hladinu 19 až 23 metrů, která by odpovídala výšce okolní zástavby,“ uvedla tisková mluvčí resortu Markéta Ševčíková.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Návrh magistrátu nakonec občanské sdružení mile překvapil. V navrhovaném územním plánu už se totiž se žádnou další výškovou budovou nepočítá. „Podle návrhu územního plánu je město Olomouc rozděleno do několika jednotlivých ploch, jsou jich asi tři tisícovky. V těchto jednotlivých plochách je pak dána i výška budoucí zástavby,“ uvedla mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Primátor ale zároveň upozornil, že další výškovou budovu může ještě někdo postavit před tím, než nový územní plán začne platit. Ke dvěma současným vysokým stavbám by mohla například přibýt ještě jedna v lokalitě Šantovka.