Jihočeští starostové kritizují provoz mikrobusů

Jižní Čechy – Mikrobusy na zavolání v Jihočeském kraji poprvé narazily. Podle některých starostů je taková doprava neekonomická, lidé se v systému neorientují, a kraj podle nich jen vyhazuje peníze a zvýhodňuje jednoho dopravce. Krajští radní i provozovatel mikrobusů se proti tomu ostře ohradili. Systém se podle nich osvědčil. Hejtmanství naopak ušetřilo a chce tuto dopravu posílit.

Kraj dotuje provoz v okolí Milevska 24 miliony korun. Podle dopravců mikrobusy na zavolání ušetřily už minimálně 300 tisíc korun, přitom najely o téměř 8 tisíc kilometrů více než velké autobusy. Koordinátor dopravy v kraji Zdeněk Žemlička potvrdil, že systém se osvědčil.

Mezi vesnicemi se pohybuje 7 mikrobusů po 17 linkách. Dopravci evidují 4 845 telefonických objednávek. Celkem přepravily sedm a půl tisíce lidí, tedy v průměru v každém z nich seděli dva cestující. Radní Jihočeského kraje Václav Král (ODS) informoval, že linky nejvíce využívají senioři.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Starosta Kovářova Pavel Hroch (Jihočeši 2012) však říká, že systém je neekonomický. Dodal, že denní tržba prý činí zhruba 50 korun. Krajští radní ale o zastavení projektu neuvažují. Podle zástupců kraje se naopak počet mikrobusů zvýší. Další spoje se rozjedou po Dačicku a Kaplicku.