Animovaná rallye se jela z Kampy na Petřín

Praha - Animovaný film - pýcha české kinematografie. I v době počítačů dávají mladí filmaři přednost poctivé ruční loutkové animaci. A jak takový film vzniká? Jedinečnou příležitost nakouknout do zákulisí animátorské práce měli v těchto dnech obyvatelé a návštěvníci centra Prahy. Občanské sdružení Kreus, parta nadšených animátorů, tu právě jeden takový film s názvem Rallye Kampa Petřín natáčí. Jde už o jejich druhý krátký snímek, kterým si chtějí udělat radost, jen tak z lásky k řemeslu.

Z pražské Kampy vyrazili v pátek v sedm ráno, cíl Petřínská rozhledna je i v neděli po sedmé večer stále v nedohlednu. Akci s názvem Animační maraton pořádají nadšenci ze sdružení Kreus již podruhé. Než se ale loutky ve filmu rozhýbou, prožijí svůj maraton v terénu i animátoři. Čekají je hodiny a hodiny mravenčí práce na place, trpělivost je nezbytnou podmínkou. Tentokrát posadili loutkové závodníky do aut. „Autíčka posouváme po malých kouscích, okénko po okénku,“ popsal jeden z animátorů Jan Štencl. Co pohyb autíčka, to jedna fotka.

Zatímco ve filmu ujede auto za jednu vteřinu pár centimetrů, v reálu ho animátoři posunou zhruba o osm metrů a vyfotí 48 snímků. Od loutky k loutce, od pohybu k pohybu nachodí sami tisíce kroků. Přestože jde o rallye, žádnou velkou rychlostí se nejede. Na plný plyn 20 metrů za hodinu. Scénář vzniká za pochodu. 

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Animovaný snímek na plátně v tomto případě znamená ujeté dva kilometry, tři dny non stop práce v terénu a téměř tři tisíce vyfocených obrázků. Film chtějí autoři do měsíce sestříhat a v polovině srpna promítnout na vltavské náplavce. Na jejich loňské dílko se můžete podívat na stránkách sdružení Kreus.