Renovace stadionu v Ostravě začala demolicí ochozů

Ostrava - Oblíbené místo nejrychlejšího muže světa Usaina Bolta čeká obří rekonstrukce. Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích, který je pravidelným dějištěm atletického mítinku Zlatá tretra, dnes začal s demolicí východních ochozů. Staticky nevyhovující ochozy nahradí zastřešená tribuna s 15 tisíci míst k sezení. Začít budovat by se měla letos v srpnu, řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Projekt počítá také s obnovou atletické dráhy, novým osvětlením a špičkovým zázemím pro média. Po rekonstrukci by měl stadion splňovat požadavky na konání mezinárodních fotbalových zápasů.

První etapa modernizace městského stadionu má být hotova příští rok v červnu, kdy se uskuteční 52. ročník Zlaté tretry Ostrava. „Předpokládané náklady činí 450 milionů korun. Další fáze rekonstrukce by se měla zaměřit na ochozy za oběma brankami a zastřešení celého prstence,“ vysvětlila Vojkovská. Dodala, že druhou etapu renovace však město teprve připravuje a ještě nemá ani odhad nákladů. 

Počítá se například s renovací atletické dráhy, novým systémem umělého osvětlení nebo zázemím pro média s minimálně jedním televizním studiem. Nové by měly být i pokladny a neměl by chybět ani samostatný sektor pro rodiny s dětmi nebo imobilní diváky či vyšetřovna pro neukázněné diváky.

Celková kapacita rekonstruovaného městského stadionu bude 15 tisíc sedících diváků na zastřešených místech. Podle náměstka primátora Martina Štěpánka je cílem města udržet tradici vrcholové atletiky a fotbalu. Právě přestavba městského stadionu je nezbytná pro pořádání vrcholných mezinárodních akcí v obou sportech. „Kvalitnější zázemí potřebujeme pro úspěch kandidatury na mistrovství Evropy družstev v atletice, ale také pro ambice Zlaté tretry, dnes figurující v kategorii World Challenge,“ uvedl Štěpánek s tím, že je snaha prosadit Zlatou tretru mezi světové top mítinky Diamantové ligy. Zárověň dodal, že po renovaci bude stadion splňovat také požadavky na konání mezinárodních a mezistátních fotbalových zápasů.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)