Výstava vrací Klementinum pod vodu

Praha - V pražském Klementinu začala výstava, která připomíná povodně z roku 2002 označované za největší v posledních pěti staletích. Hladina Vltavy tehdy vystoupila zhruba sedm metrů nad obvyklou úroveň. Zemřelo sedmnáct lidí a materiální škody dosáhly desítek miliard korun. Velká voda se přehnala přes 40 knihoven a poničila statisíce svazků. Velkou část z nich se podařilo zachránit a právě práce na restauraci knih výstava mimo jiné představuje. Zájemci ji mohou navštívit do konce srpna.

Národní knihovna utrpěla škody zejména v rezervních fondech, které slouží k doplňování ztracených nebo poškozených svazků. Záplavy jí způsobily škody za přibližně 20 milionů korun a další škody se projevily v některých částech areálu následně – propadání podlah v nepodsklepených částech, poškození rozvodů apod.

Pro sušení vzácných dokumentů byla vyvinuta speciální vakuová komora. Sušily se v ní staré tisky a vzácné publikace 19. a 20. stol. Výstava odhaluje, jak postupovaly záchranné práce, vysušování knih a jak probíhají následné restaurátorské práce. Ale nejen to. Ničivou povodeň dokumentuje také mnoha fotografiemi i vzpomínkami zaměstnanců NK. „Jde o poměrně vzácné fotky. Oblast tady byla evakuovaná, podobné snímky nikdo nemá. Podařilo se vyfotit i to, jak byla voda ve sklepích Klementina,“ uvedla mluvčí NK Irena Maňáková. Unikátní jsou také letáky či vzkazy, které zaměstnanci knihovny vyvěšovali po Klementinu v době, kdy byla instituce zavřená. „Zaměstnance knihovny velká voda emočně velmi zasáhla. Schovávali si cedulky, jsou zde vystaveny původní letáky, vše je dobové,“ dodala mluvčí.

Pro veřejnost bude výstava přístupná ve dnech 16. 7. - 31. 8. 2012 na Výstavní chodbě v přízemí Národní knihovny ČR v pracovní dny od 09:00 do 19:00 s výjimkou období letní uzavírky 21. 7. – 5. 8.

Vydáno pod