Krajské i komunální volby v jeden den? Pro malou obec problém

Karlovy Vary - Ministerstvo vnitra řeší mimořádnou situaci s volbami v Pomezí nad Ohří. Na podzim by se tam totiž měly konat v jeden den krajské a taky mimořádné komunální volby. Každé ale probíhají v jiných termínech a končí v jinou hodinu, společný termín voleb navíc zákon neumožňuje. Obecní úřad však ale nemá kapacity na zřízení dvou volebních komisí.

Po rezignaci většiny zastupitelů určilo ministerstvo vnitra v Pomezí nad Ohří datum mimořádných voleb na 13. října. Jenomže na ten samý den vyhlásil prezident Václav Klaus také krajské volby. Jedny mají skončit ve 14:00, druhé až ve 22:00 – tyto časy přesně stanoví zákon. „Kdybychom to uzavřeli ve 14 hodin, nebo nechali otevřený do 22 hodin, tak bychom porušili volební zákon a mohlo by se stát, že některý volič by to mohl napadnout,“ obává se starosta obce Ladislav Dolhý. 

Pokud by navíc volební místnost zůstala otevřena až do 22:00, tak by musel zbytek republiky čekat několik hodin navíc na konečné výsledky krajských voleb. Podle mluvčí krajského úřadu Andrey Bockové by proto bylo optimální, kdyby byly dvě volební místnosti i dvě komise. Jenomže na dvě volební komise by starosta potřeboval sehnat osm lidí, což je v malé obci problém. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Situaci teď řeší úředníci ministerstva vnitra, podle nich nastala tato situace v Česku vůbec poprvé. Ministerstvo připravuje společné stanovisko společně s Českým statistickým úřadem, zatím ale nechce uvést podrobnosti. Návod, jak v tomto případě mají obce postupovat, zveřejní na internetu během několika dní.