Šumava je bez dřeva, nemá čím topit

Šumava - Přestože je plná lesů, její obyvatelé nemají čím topit. Šumavské obce trpí nedostatkem palivového dřeva. Lidé ze zalesněných oblastí musí paradoxně kupovat dřevo na topení jinde a platit tak i za dopravu. Starostové se obávají, že obyvatelé přejdou na uhlí, což by mělo špatný dopad na ovzduší.

Půl milionu korun ročně vynaloží obec Modrava na nákup a zpracování palivového dřeva pro své obyvatele. K topení musí od Správy Národního parku Šumava kupovat drahou vlákninu, která by jinak skončila na pile a v papírenském průmyslu. „Zatímco kubík palivového dříví stojí něco kolem 350 korun, vláknina může stát až 1 100 korun,“ poznamenal starosta Modravy Antonín Schubert (nez.).

Množství vytěženého dřeva určeného k topení je každým rokem menší a některé obce se vždy spoléhaly na to, že surovinu pro své obyvatele nějak seženou. Letos už je ale situace alarmující. „Zpracováváme pro správu národního parku požadavky místních obyvatel i rekreantů. Máme strach, aby nám lidé nepřešli zase na uhlí, protože je to jednodušší,“ řekla Jana Hrazánková (nez.), starostka obce Borové Lady.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Některé oblasti národního parku jsou plné pokáceného dřeva. Přesto se k lidem na topení nedostane. „Plán péče správy parku ukládá ponechat část vytěženého dřeva v lese k zetlení,“ uvedl k tomu mluvčí správy národního parku Pavel Pechoušek. Určité řešení ale správa parku nabízí. Z vybraných lokalit si budou moci obce palivové dřevo vytěžit. Pro některé lidi je tato varianta ale časově i finančně náročná.