Stát si na opravu zvlněné dálnice připlatí

Královéhradecký kraj – Téměř 50 milionů korun zaplatí stát za opravu zvlněné dálnice D11 u Chlumce nad Cidlinou. Před dvěma lety přitom tehdejší šéf silničářů ujišťoval, že daňového poplatníka to nebude stát ani korunu. Dodavatel – společnost Skanska – uhradí pouze polovinu. Posudek, podle kterého silničáři názor změnili, zveřejnit odmítají.

Boule na dálnici D11 do konce prázdnin zmizí, opravu v záruce stavbaři vyčíslili na částku 92 milionů korun. „Rozhodně nepřipustíme, aby opravy těchto závad byly na úkor daňových poplatníků,“ tvrdil 17. března 2010 v pořadu Otázky Václava Moravce tehdejší generální ředitel společnosti Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík.

Nakonec je všechno jinak, polovinu nákladů na opravu zaplatí stát. „Znalecký posudek vyhodnotil, že zde byla na vině spoluúčast státu ze strany projektu, ze strany trasování dálnice a ze strany zhotovitele,“ prohlásila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Posudek znalců z ČVUT, který vedl k dohodě stát – Skanska, zůstal utajený. Nahlédnout do něj chtěl hradecký vicehejtman  Derner i Česká televize. Bez úspěchu. Posudek objednala a vlastní Skanska, namítlo ředitelství. „Ředitelství silnic a dálnic nemá autorská práva. Ani žádná jiná licenční ujednání mu neumožňují poskytování posudku třetím osobám,“ dodala Martina Vápeníková. Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner (KDU-ČSL) to však vidí jinak: „Za každým utajováním bývá obvykle nějaká lotrovina.“ A podle člena legislativní rady vlády, advokáta Jiřího Všetečky je zcela jisté, že: „Ředitelství silnic a dálnic nemá právo utajovat znalecký posudek, protože na úřední dokument se autorskoprávní ochrana nevztahuje.“

Neúspěšný žadatel o posudek se chce obrátit na soud.