Letošní léto je co do úrazů extrémní

Brno - Přestože je teprve polovina července, lékaři v brněnské fakultní nemocnici už evidují stovky typicky letních úrazů. V řadě případů jde o sportovní aktivity jako skoky do vody nebo pády pod vlivem alkoholu. Setkávají se ale i s méně obvyklými úrazy.

Příčinami zranění při letních sportovních aktivitách jsou nejčastěji přecenění možností nebo nedostatečná ochrana. Častá je ale také neopatrnost či opilost, kvůli které například nemocnice v Brně eviduje i případ, kdy muž skočil do nenapuštěného bazénu. Úrazy po skocích do vody jsou přitom typicky letními zraněními, a ne banálními. Často totiž končí zlomenou pánví nebo i ochrnutím.

Léto přináší i více pracovních úrazů – nejčastější jsou pády ze stromů při sběru ovoce či zranění při práci se zahradní technikou. Lékaři se setkávají také s úrazy na skútrech a mopedech, na kterých řidiči jezdí například jen v žabkách a kraťasech.

Letošek je podle nemocnice co do úrazů extrémní. Od začátku letní sezony nepamatují lékaři trauma centra v brněnské fakultní nemocnici jediný víkend bez úrazu.

Letní úrazy (zdroj: ČT24)