Boskovice připomenou osobnost svého rodáka kardinála Špidlíka

Brno/Boskovice (Blanensko) - Nové výstavní prostory boskovického muzea připomenou historii oblasti, kde se v minulosti střetávala katolická a evangelická kultura s židovskou. Zároveň představí i osobnosti, které tyto kultury v Boskovicích zastupovaly. Na rekonstrukci části muzea chtějí v rodišti kardinála Tomáše Špidlíka požádat o dotaci z Norských fondů.

Podle plánů radnice by se mohla druhá část budovy, kde jsou dnes sklady nebo kanceláře, do roka proměnit ve výstavní sály. Nová expozice s názvem Duchovní dědictví Boskovicka - mosty porozumění by měla představit osobnosti zastupující evangelickou, katolickou i židovskou kulturu, které se v Boskovicích střetávaly. Mezi těmito osobnostmi by neměl chybět ani nejslavnější boskovický rodák kardinál Tomáš Špidlík. Na výstavě by se měla podílet kardinálova neteř Ludmila Švandová, která by přispěla například jeho pohledy z cest.

Tomáš Špidlík strávil většinu života teologickou prací a popularizací křesťanství ve vatikánském exilu. Zemřel v roce 2010 jenom měsíc před další návštěvou Boskovic.

„Ukazuje se, že téma duchovní kultury - například svaté obrázky, křesťanské zvyky - je zajímavé pro veřejnost,“ říká ředitelka Muzea Boskovice Dagmar Hamalová.

Přestavba muzea a vytvoření nové náboženské expozice by měly přijít na 10 milionů korun, na podzim plánuje radnice požádat o dotaci z Norských fondů, město by se podílelo asi dvěma miliony korun.

Muzeum Boskovice (zdroj: ČT24)