Listonoška prý okrádala starší lidi o peníze

Uherské Hradiště – Policie podezírá poštovní doručovatelku z obce poblíž Uherského Brodu ze zpronevěry. Osmatřicetiletá žena údajně nedoručovala starším lidem peněžní poukázky a peníze místo nich vybírala sama. Podpisy adresátů prý falšovala. Na případ upozornilo reklamační oddělení pošty, kam se obrátila jedna z poškozených.

„Sama byla ve špatné finanční situaci s nesplacenými dluhy a už na podzim se poprvé nechala zlákat cizími penězi, které jí procházely rukama. Téměř osmdesátileté ženě zatajila, že jí přišla složenka na 1 570 korun. Podepsala ji za ni a peníze si nechala. Prošlo jí to, a tak zkusila takto 'vyplatit' další poukázku na 3 254 korun,“ popsal policejní mluvčí Aleš Mergental.   

Další ženě se prý doručovatelka rozhodla dát aspoň něco, proto vypsala novou poukázku, na kterou uvedla zhruba polovinu skutečné částky. „Adresátce ji předala s vysvětlením, že se jedná o zálohu, která bude později doplacena. Po záloze už ale stařenka nic nedostala. Doručovatelka se také nebála falšovat podpisy adresátů a snažila se tím zakrýt zpronevěru, která samozřejmě zakrýt nešla,“ doplnil policejní mluvčí.   

Zaměstnanci pošty po upozornění jedné z poškozených začali celou věc prošetřovat a následně podali trestní oznámení. Kriminalisté zjistili, že doručovatelka zpronevěřila v osmi případech přes 21 tisíc korun. V těchto dnech ji obvinili ze zpronevěry, v případě uznání viny hrozí listonošce, která mezitím již všechny peníze vrátila, až dva roky vězení.