Týn nad Vltavou se bojí zvýšené dopravy kvůli Temelínu

Jižní Čechy - Krajská silnice, která vede kolem temelínské elektrárny, by se měla stát státní klíčovou tepnou. Bude sloužit k dopravě materiálu na dostavbu elektrárny. Obyvatelé Týna nad Vltavou se ale takové změny obávají. Nelíbí se jim, že silnice přivede do centra města tranzitní dopravu a stovky kamionů.

Silnice vede z Českých Budějovic do Týna nad Vltavou. Dosud ji udržoval kraj. Teď ji chce předat státu, postarat by se o ni měli správci českých dálnic. „Pokud se stane silnicí první třídy, tak bude patřit státu a ten by se o ni měl starat,“ podotkla náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská.

Takové změny se ale bojí obyvatelé Týna nad Vltavou. Podle nich teď přes město pojede většina nákladních aut s materiálem pro Temelín. Žádají proto stavbu obchvatu. O převodu silnice je už podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka rozhodnuto. Silničáři ale lidi z Týna uklidňují, cestu nepřevezmou, dokud energetici nesplní slib a nevybudují další přístupové silnice k elektrárně. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Energetici potvrdili, že kolem elektrárny postaví 40 kilometrů nových silnic včetně 11 obchvatů. Zaměří se na trasy, po kterých by firmy měly vozit při dostavbě bloků miliony tun materiálu. „Investujeme 1,6 miliardy do dopravních opatření v sedmnácti obcích,“ potvrdil Petr Šuleř z ČEZu. Jednotlivé projekty se teprve připravují, obchvaty se začnou budovat teprve po roce 2015. Ten v Týně nad Vlatvou zatím v plánech není.