V okolí Prahy je málo míst ve školách, chybí prý 136 tříd

Praha – Do obcí kolem hlavního města se v posledních letech přistěhovala řada mladých rodin, v mnoha obcích je ale málo míst ve školách. Problém se týká zhruba 50 měst a obcí. Starostové spočítali, že v prstenci kolem Prahy chybí 136 tříd základních škol, na jejichž výstavbu by byla potřeba asi 1,5 miliardy. Starostové chtěli na jejich výstavbu použít část peněz z evropských fondů spravovaných ministerstvem školství, na vládě ale narazili.

Třeba v Psárech nastoupí od září do základní školy 31 nových dětí, učitelé kvůli tomu museli vyklidit sborovnu. „Musíme samozřejmě třídy spojovat, už nemůžeme poskytovat ten komfort, kdy je ve třídě 20 dětí,“ uvedla zástupkyně ředitelky Martina Běťáková. 

Nápad starostů přesunout peníze do Regionálního operačního programu Střední Čechy ale vláda nepodpořila, i když s ním souhlasilo ministerstvo školství. Na vině je hlavně aféra kolem předražených zakázek, do které je namočen i bývalý hejtman David Rath. „Přesun části finančních prostředků do ROP Střední Čechy nepovažuje vláda za rozumné, s ohledem na probíhající vyšetřování a celkové nejasnosti v čerpání evropských prostředků tohoto programu,“ uvedl mluvčí Nečasova kabinetu Michal Schuster.   

Středočeští starostové proto doufají, že se peníze na výstavbu nových škol podaří z evropských fondů získat alespoň v příštích letech. Do té doby musí problém řešit provizorně – například kontejnerovými přístavbami.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)