Kvůli šéfovi PVS se zpožďují opravy pražských vodovodů

Praha - Skoro o 10 procent víc platí Pražané od ledna za vodné a stočné. Na slibované opravy vodovodních a kanalizačních řadů ale zatím čekají marně, stamilionové zakázky stojí. Vedení vodohospodářské společnosti otálí s podpisy smluv na opravy, podlě něj jsou předražené. Audit ale nic takového neprokázal.

Nejméně v sedmi ulicích metropole se měla během července opravovat potrubí. Předseda představenstva Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) ale odmítá podepsat smlouvy s firmami, které mají opravy kanalizační a vodovodní sítě provést. Podle něj jsou zakázky předražené. „Nese tu nejvyšší odpovědnost, a proto chce mít jistotu, než podepíše nějakou smlouvu, že je v pořádku,“ objasnil mluvčí PVS Ladislav Šticha. 

Audit ale žádné chyby nenašel. Smlouvy jsou navíc přísnější, než ukládá zákon, stěžují si zástupci firem. Rekonstrukce některých potrubí jsou ale dost urgentní. Třeba na Brusce v centru města dlouhodobě uniká pitná voda z vodojemu, v Žernosecké ulici v Kobylisích zase netěsní kanalizační potrubí. 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Kvůli tomu, že si šéf vodohospodářů dává na čas s podpisem smluv, pořádně zuří i vedení města. „V prosinci se zvýšilo vodné a stočné a slíbilo se občanům Prahy, že tyto peníze půjdou do opravy vodovodních řadů. Dodnes je proinvestováno pouze osmnáct procent,“ řekl pražský radní pro infrastrukturu Radek Lohynský (ODS).

Pokud se ulice budou muset navíc kvůli špatné koordinaci oprav se silničáři, dopravním podnikem nebo plynaři znovu rozkopávat, náklady půjdou na vrub vodohospodářů. Radní už dopisem vyzval předsedu představenstva PVS, aby rekonstrukce bezodkladně zahájil.