Okraj Plzně trápí prostituky, město je na ně krátké

Plzeň – Obyvatelé okrajové části Plzně nazvané Nová Hospoda si stěžují na prostitutky, po kterých zůstává u silnice za městem nepořádek a hlavně použité injekční stříkačky. Mnohé z nich jsou totiž závislé na drogách. Magistrát je na situaci krátký, prostituci totiž může omezit jen ve městě, ženy a dívky ale své služby nabízejí už za jeho hranicí.

Okolí benzinové pumpy za Novou Hospodou se proměnilo ve smetiště, prostitutky jsou tam skoro 24 hodin. Na desítkách metrů okolo silnice jsou odpadky, prezervativy, výkaly, ale i použité injekční stříkačky. 

Plzeňský magistrát považuje za úspěch alespoň to, že se mu podařilo prostitutky vytlačit za hranice města. I tak zajíždí strážníci k Nové Hospodě každý den a měsíčně rozdají prostitutkám pokuty za deset, patnáct tisíc. Jak ale upozorňuje mluvčí městské policie Jana Pužmanová, tak peníze za pokuty nikdo neplatí – je to prý spíše o udělování pokut.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

I kdyby totiž město mohlo regulovat prostituci i ve svém okolí, tak je velmi obtížné prokázat, že dívky nabízejí sexuální služby. „Ty slečny stojí u silnice, stojí na zastávkách, což samozřejmě v té chvíli nic neporušují,“ podotýká radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS). Použité stříkačky se alespoň snaží pravidelně sbírat pracovníci terénní služby Ulice, aby se nešířila žloutenka a infekce virem HIV.